БАН: Екстракт от канабис убива ракови клетки

БАН: Екстракт от канабис убива ракови клетки
A A+ A++ A

Учени от Българската академия на науките установиха, че екстракт от канабис убива ракови клетки. Откритието е направено след ин витро експерименти в Института по молекулярна биология. Тези резултати обаче не са крайни заключения и проучванията продължават. 

Учените използвали канабидиол, извлечен от канабис, и с него третирали туморни клетки от млечна жлеза, бял дроб и шийка на матка. Веществото показало ясно токсично действие върху клетките в съизмеримо с това на синтетичните цитостатици. 

От Института по молекулярна биология на БАН, които определят резултатите като впечатляващи, се надяват някой ден да се стигне до клинични изпитания за лекарствен продукт и разработване на хранителни добавки, които могат да подсилят ефекта на конвенционалното лечение. 

Представените резултати са само началото на много други подобни изследвания, съобщават от БАН. Предстои да се изследват екстракти от гинкобилоба, мащерка, тинтява, салвия и други. При всички тях ще се търси освен противотуморен ефект и действието им върху инфекциозни и невродегенеративни заболявания.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"