Ердоган иска да се борим с ислямофобията, както с антисемитизма

Ердоган иска да се борим с ислямофобията, както с антисемитизма
A A+ A++ A

“Точно както човечеството се бори срещу антисемитизма след трагедията на Холокоста, то по същия начин трябва да се бори срещу нарастващата ислямофобия”, заяви Ердоган на среща на външните министри на страните от Организацията за ислямско сътрудничество.

Форумът се провежда в Истанбул и беше свикан заради кървавите нападения срещу две джамии в Нова Зеландия. При нападенията, извършени от крайнодесен екстремист, загинаха 50 души. Трагедията се разигра по време на петъчната молитва, която е свещена за мюсюлманите.

Ердоган категорично осъди атаката, заявявайки, че тя е знак за „надигащата се ислямофобия в западните държави“. Той също така обвини медиите в „разпалването на огъня на омразата срещу исляма“.

“Очевидно сме изправени пред враждебност към исляма и омраза към мюсюлманите … Тази заплаха се превърна в проблем, който трябва да бъде решен от силите за сигурност, лидерите и обикновените граждани”, каза Ердоган.

“Неонацистките групи трябва да се разглеждат като терористични групи и да се третират като такива, по същия начин, както “Ислямска държава”, добави турският президент.

Ердоган каза също, че солидарността на Нова Зеландия с мюсюлманите след атаката срещу джамиите трябва да бъде “пример за световните лидери”. 

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"