Мей: Великобритания не трябва да участва в евроизборите

Мей: Великобритания не трябва да участва в евроизборите
A A+ A++ A

Британската премиерка не смята за правилно Великобритания да участва в изборите за Европейски парламент, насрочени за края на май. Тя каза това на пресконференция след приключването на срещата на върха на лидерите на ЕС в Брюксел снощи, с което фактически се обяви срещу перспективата за дълго отлагане на процеса на развода с ЕС, предаде Ройтерс.

Приетото единодушно от лидерите решение предвижда и възможност за дълго отлагане като една от опциите, в случай, че британският парламент другата седмица одобри споразумението за Брекзит.
"Аз съм твърдо убедена, че би било неправилно да молим хората във Великобритания да участват в тези избори три години след като те гласуваха за напускане на ЕС", каза Мей.

Тя се изказа и срещу идеята за отмяна на Брекзит, която набира популярност във Великобритания. "Не мисля, че трябва да анулираме процедурата по чл. 50", посочи тя, като отново се позова на решението, взето от народа на референдума. Премиерката обаче обеща да положи всички усилия, за да гарантира един отложен Брекзит със споразумение.

От брюкселската трибуна Мей отново се обърна към британските депутати и посочи, че сега от тях зависи да бъде прекратен периодът на неопределеност, обхванал страната заради неяснотата около Брекзит. "Днешното решение на евролидерите подчертава колко важно е Палатата на общините да одобри сделката за Брекзит следващата седмица, за да можем да сложим край на тази неопределеност и да напуснем ЕС по организиран и плавен начин", каза тя.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"