Очакват да открият най-голямото монетно съкровище в Перперикон

Очакват да открият най-голямото монетно съкровище в Перперикон
Перперикон се намира в Източните Родопи, на 15 км североизточно от днешния гр. Кърджали и е част от Стоте туристически обекта. Снимка: Wikipedia
A A+ A++ A

Археолози очакват да открият в Перперикон най-голямото монетно съкровище от Средновековието.

Откритите преди 10 дни две златни монети и намерените миналата седмица нови 9 златни и 6 сребърни дават основания да се смята, че това ще бъде едно от най-големите съкровища до този момент на територията на България от периода на Средновековието, похвали се на пресконференция проф. Николай Овчаров, цитиран от БТА.

Вече изровените 11 златни монети – перпери, са от 14-ти век. Десет от тях са сечени от императорите Андроник Втори и Андроник Трети Палеолог, а останалата единадесета от императорите Андроник Втори и Михаил Девети през 1327-30 година.

Общият им грамаж е приблизително 50 грама, а средната им тежест – около 4 грама.

Николай Овчаров обясни, че византийската перпера, създадена в началото на 11-ти век, първоначално включва тегло 4.4 грама с 21-22 карата, но с инфлационните процеси губи доста от своето съдържание.

Откритите при разкопките монети са около 14-16 карата и грамаж от 3.7 до 4.4 гр.

Шестте сребърни монети представляват венециански грошове, изсечени са в края на 13-ти век, но са изрязани инфлационно в средата на 14-ти век. Били са доста използвани на Балканите през 14-ти век.

Интересни са изследванията около заравянето на монетите, които насочват учените към средата на 14-ти век и османските нашествия по това време в региона.

Обикновено съкровищата се полагат в глинено гърне или друг подобен съд, а в този случай монетите са намерени разпилени в помийна яма (тоалетна) на около два метра диаметър.

Според археолозите най-вероятно са били заровени в кесия, която с годините се е разградила. Монетите са открити в средния град, малко преди Цитаделата – в частта, за която се предполага, че е резиденцията на епископите на Перперикон, за чието богатство съществуват вече сведения.

Овчаров добави, че проучването на мястото продължава, като очаква да бъдат намерени още монети, тъй като според предположенията цялото съкровище се състои от близо 50 златни монети.

Наред с него е открит и сребърен обков от много красива икона, но тя все още не е изследвана.

Междувременно продължават проучванията на две църкви в югоизточната част на Акропола, а другата седмица предстои отварянето на две гробници, за които се предполага, че са епископски.

В края на септември ще може да се види цялата укрепителна система от Акропола на Перперикон от нейния първи строителен период – т.е. когато е строена за първи път, а именно втората половина на 3-ти век.

По думите на Николай Овчаров Перперикон продължава да бъде силно посещаван туристически обект, като се наблюдава голям поток от румънски и турски посетители.

#Перперикон #Средновековието #проф. Николай Овчаров #България #Андроник Втори #Андроник Втори #Акропола

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Археология
Последно от Археология

Всички новини от Археология »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"