Вицепрезидентът: Новите технологии не трябва да обричат на социална изолация

Вицепрезидентът: Новите технологии не трябва да обричат на социална изолация
A A+ A++ A

„Скоро най-голямото предизвикателство няма да бъде развитието на технологиите или усъвършенстването на изкуствения интелект. Предизвикателството ще бъде не само да се върнат позициите на EQ (емоционалната интелигентност), но тя да изпревари тези на IQ. Емоционалните качества и способността за общуване, които се превръщат в дефицит, да се наредят пред рационалните и практическите.“ Това заяви вицепрезидентът Илияна Йотова на конференция „Жени. Технологии. Време“, организирана от списание „Жената днес“ и Женски форум за идеи.

 

Вицепрезидентът постави въпроса за начина, по който технологиите променят човешкия образ, човешкото мислене, традиционните представи. Илияна Йотова посочи, че новите технологии безспорно спестяват време, но обричат на социална изолация. „Днес от вкъщи можем да направим всичко – поръчваме храна, работим, обличаме се само с няколко клика. Ограбваме себе си, като доброволно се лишаваме от контактуване, от необходимостта да разговаряме и обменяме идеи и мисли с другите“, отбеляза вицепрезидентът.

 

Ние ли измисляме технологиите или те започват да измислят човека – този въпрос, който заслужава сериозно внимание, постави Илияна Йотова. „Голямо е изкушението, но голям е и рискът да затворим живота си в примката на предварително зададените параметри“, изтъкна вицепрезидентът и подчерта как новите технологии улесняват ежедневието ни, но същевременно ни лишават от въображение и мисъл. „Дори без да искаме, пренасяме модела на алгоритмите в отношенията си с хората“, заяви Илияна Йотова.

 

„Живеенето днес като че ли е само за да го направим съвършено в удобството. Лишаваме се дори от малките идеи, което лишава и от потребността за големи идеи, за визии за развитие. Отпечатъкът върху политика, управление, стандарт е неминуем“, подчерта вицепрезидентът.

 

По думите на Илияна Йотова днес гладът за информация се запълва почти изцяло по електронен път. „Ставаме по-безкритични към извиращия поток от информация, а това е хранителна добавка за фалшивите новини, която сами поглъщаме. Не е въпросът в злоупотребата с „новини“, а в слабостта на самите нас да ги отхвърляме“, посочи вицепрезидентът.

 

Илияна Йотова изтъкна и предимствата на новите технологии. „Те са интригуващ и неизчерпаем свят, който отваря много възможности за развитие, открива много пътища, по които можем да минем в научните изследвания например“, отбеляза вицепрезидентът и сподели впечатленията си от посещението в централата на „Майкрософт“ в Сиатъл.

 

Вицепрезидентът посочи, че докато в началото на зараждането и развитието на информационните технологии дейно участие са имали жените, то днес тази територия е запазена предимно за мъжете. По-голяма част от постовете в компаниите в Силиконовата долина са заети от мъже. 23 процента са жените, които работят в „Епъл“, 19% - в „Гугъл“, 17% - във „Фейсбук“. България е доброто изключение – на първо място в ЕС е по участие на жените в сектора на информационните технологии. Илияна Йотова посочи, че само 22% от професионалистите в областта на изкуствения интелект са жени.

 

Корицата на първия брой на „Жената днес“ от далечната 1945 г. подари вицепрезидентът на екипа на списанието.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"