Прокуратурата отказва да разследва „тъмното минало" на Борисов

Прокуратурата отказва да разследва „тъмното минало" на Борисов
Прокурор Кръстева е превела дипломатическата грама на посланик Байърли с „Гугъл транслейтър”. Снимка: Биволъ
A A+ A++ A

Прокуратурата отказва да разследва министър-председателя на България Бойко Борисов по сигналите, че миналото на премиера е обвързано с престъпна дейност, които се основават на секретни американски дипломатически доклади, публикувани в „Уикилийкс".

С кратко постановление на прокурор Красимир Кожухаров от Апелативна прокуратура – София е потвърден отказът на Софийска градска прокуратура (СГП) да бъде образувано досъдебно производство по данните за престъпна дейност на премиера Борисов, съобщи електронното издание „Биволъ”.

Вносителите на сигнала Петър Пенчев и Атанас Чобанов от Асоциацията за свободно слово „Анна Политковская" се позовават в своя сигнал на информация от американските дипломатически доклади, изтекли в „Уикилийкс”, на обясненията на Васил Костов – Кеца пред Шуменския съд по делото „Килърите" и на изявленията на известните сръбски мафиоти Сретен Йосич и Томислав Марянович, че Бойко Борисов е закрилял Йосич докато е бил в България, припомня сайтът.

Вносителите на сигнала обжалваха пред Апелативна прокуратура постановлението на прокурор Любка Кръстева от СГП, от което става ясно, че прокуратурата дори не е поискала да прочете протокола от съдебното заседание с изявленията на бившия охранител на Бай Миле – Васил Костов-Кеца.

Протоколът, който е публичен документ, може да бъде видян в приложения файл.

Друг „гаф" на прокурор Кръстева е превода на дипломатическата грама на посланик Байърли с „Гугъл транслейтър” (Гугъл преводач – бел. р.).

От автоматичния превод градският прокурор е разбрал следното и го е записал дословно в постановлението:

„Обвинения в миналото свързват Борисов със скандали за източване на масло, незаконни сделки с участието на „Лукойл” и основна трафик на метамфетамини".

Експертният човешки превод от английски звучи така:

„Обвинения в миналото свързват Борисов със скандали с източване на гориво, с нелегални сделки в комбинация с „Лукойл” и със сериозна контрабанда на метаамфетамини", посочват от „Биволъ”.

Прокурор Кожухаров обаче смята, че „изложените в мотивите (на СГП) съображения следва да бъдат изцяло споделени и в настоящото постановление, без да бъдат отново обект на подробен анализ. Същите са твърде подробни, конкретни, ясни и недвусмислени."

Сред потвърдените съображения на прокурор Кръстева от СГП е и това за изтеклата давност на евентуалните престъпления, извършени от премиера Борисов.

Апелативният прокурор коментира и копието на вносителите на сигнала до Йежи Бузек – председател на Европейския парламент, по следния начин:

„Република България е суверенна и независима държава. Суверенно право и задължение на Върховна касационна прокуратура, на Апелативна прокуратура – София и на Градска прокуратура – София е при наличие на престъпление от общ характер на член от правителството, включително и министър-председателя, да образува досъдебно производство по съответните текстове от НК".

Това поучително уточнение не е по съществото на жалбата и е излишно, но прокурор Кожухаров очевидно държи да „постави на място" вносителите на сигнала, които са се осмелили да държат в течение и Европейските институции, коментира още онлайн изданието.

Според „Биволъ” обаче „суверенната българска прокуратура” е нарушила процесуалните права на вносителите, като изрично им отказва правото да обжалват постановлението на по-горна инстанция.

При отказ да се образува досъдебно производство от дадена прокуратура, чл. 213. ал 2 от НПК дава възможност на лицата да се жалват на по-горестоящата прокуратура, която може да отмени постановлението и да разпореди образуването на досъдебно производство и започване на разследване.

В случая Апелативна прокуратура е пред-предпоследна инстанция, като по-горестоящи от нея са Върховна касационна прокуратура (ВКП) и Главния прокурор.

Петър Пенчев и Атанас Чобанов ще обжалват отказа на Апелативна прокуратура пред ВКП.

Постановлението ще бъде приложено и към сигнала им до Специалната комисия „Антимафия" към Европейския парламент като доказателство, че българските правоохранителни органи нямат никакво намерение да хвърлят светлина върху тъмното минало на премиера.

#министър-председател #Бойко Борисов #премиер #България #Апелативна прокуратура – София #Софийска градска прокуратура #СГП #Петър Пенчев #Атанас Чобанов #Асоциацията за свободно слово „Анна Политковская" #Уикилийкс #Васил Костов #Кеца #Килърите #Сретен Йосич #Лукойл #Йежи Бузек #Европейския парламент #НК #Върховна касационна прокуратура #ВКП

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Криминални
Последно от Криминални

Всички новини от Криминални »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници