Иван Гешев: Пари изтичат отвсякъде, кметовете да си ъпдейтнат ситуацията

Иван Гешев: Пари изтичат отвсякъде, кметовете да си ъпдейтнат ситуацията
A A+ A++ A

Досъдебното производство касае престъпления по служба, извършени от кмета на Червен бряг. Това каза пред журналисти зам.-главният прокурор Иван Гешев по повод акцията срещу кмета на Червен бряг Данаил Вълов, предаде Novini.bg

В хода на действията се претърсват жилища и други обекти. И в момента продължава разследването. В рамките на утрешния ден ще стане ясно дали и на други лица, освен на кмета, ще бъдат повдигнати обвинения. Задържани са шест лица, включително и кметът, всичките са служители в общината. Лицата са с административно задържане по Закона за МВР, заяви Гешев.

Той уточни, че сигналът е постъпил в специализираната прокуратура преди една година, а по случая се работи от няколко месеца.

Делото е започнало по сигнал от предаването "Господари на ефира" за нарушения по обществена поръчка по програмата Топъл обяд. Съдействие са оказали разследващи журналисти. Журналист е имал неприятни инциденти, свързани с дейността си по случая. Разпитан е по делото, заяви зам.-главният прокурор.

Накратко става въпрос за лобиране в полза на определени фирми да спечелят обществени поръчки. Ситуацията е като в много държавни институции, като например НОИ, ТЕЛК. Пари изтичат отвсякъде. Пари има, но се краде много, подчерта Иван Гешев.

Независимо от кой цвят са кметовете, става въпрос за масови нарушения по обществените поръчки, на които те са възложители. Повечето граждани в малките населени места извън София виждат какво правят местните феодали, недоволни са и има чувство на несправедливост. Време е кметовете малко да си ъпдейтнат ситуацията. Вече разследванията не се правят от местната полиция и прокуратура, делата не са в местния, а в специализин съд, така че определени зависимости няма да са полезни на хора, които нарушават закона, заяви Гешев.

Той е категоричен, че акциите срещу кметове нямат предизборен характер. Постоянно сме в някакви избори. От една година разследваме кметове. Ако това е първото дело, може да има някакво основание, но в случая не е така, каза оше зам.-главният прокурор.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »