България е на 97-о място по щастие в проучване в 156 държави

България е на 97-о място по щастие в проучване в 156 държави
A A+ A++ A

България е на 97-о място по щастие в публикуваната днес класацията World Happiness Report 2019, която обхваща 156 държави.

На първо място се нарежда Финландия, следвана от Дания, Норвегия, Исландия и Холандия. В челната десетка влизат още Швейцария, Швеция, Нова Зеландия, Канада и Австрия. 

На дъното на класацията е Южен Судан, като преди него се нареждат Централноафриканската република и Афганистан.

При оценката на щастието са взети предвид показатели като продължителност на живота, социална подкрепа, корупция и други.

Страната ни се нарежда на последно място в Европейския съюз. От региона зад нас са единствено Албания (107-о място) и Украйна (133). За сравнение Румъния е 48-а.

Мейк Викинг, изпълнителен директор на базирания в Копенхаген Институт за изследване на щастието, заяви, че петте скандинавски страни, които са на челни места в класация, „правят нещо правилно в създаването на добри условия за добър живот“.

Щастието в изследването, произтича от здравословни дози на лична свобода и социална сигурност, които надделяват над „задължението на гражданите да плащат едни от най-високите данъци в света“.

 

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Лайфстайл
Последно от Лайфстайл

Всички новини от Лайфстайл »