Близо 8 000 мигранти са влезли в ЕС през първите три месеца на годината

Близо 8 000 мигранти са влезли в ЕС през първите три месеца на годината
A A+ A++ A

За трета поредна година миграционният натиск към Европа намалява в сравение с пиковите стойности от 2015-2016 г. Това показват последните данни на Международната организация по миграция. Близо 8 000 мигранти са влезли в Европейсикя съюз през първите три месеца на годината. Сред най-засегнатиге държави от ЕС е Малта, която се намира на първа линия на миграционните потоци от Северна Африка. 

Миграционният натиск към най-малката страна членка на Европейския съюз Малта вече е далеч от пиковите моменти в разгара на бежанската криза преди 3 години. През тази година са пристигнали едва 87 мигранти. Островната държава прие три кораба с мигранти от началото на годината, но се договори те да бъдат презаселени в други страни от Европейския съюз.

Най-натоварени остават трите основни мигрантски маршрута през Средиземно море. Бум бележат незаконните влизания от Мароко към Испания.

Основният поток към Стария континент продължава да е от Сирия, Ирак и Афганистан, а вече и от Венецуела.

Подробности и последни данни по темата за тенденциите и мерките за справяне с миграционния натиск към Европа ще разкрият днес във Валета от базираната в Малта Европейска служба за подкрепа в областта на убежището, представители на Върховния комисариат за бежанците на ООН, както и неправителствения сектор в Малта и представители на правителството.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »