Експерт: Няма промяна във формулата на изчисление на пенсиите

Експерт: Няма промяна във формулата на изчисление на пенсиите
A A+ A++ A

Няма промяна във формулата на изчисление на пенсиите. Това каза Ася Гонева, член на Надзорния съвет на НОИ, в ефира на НОВА.

„Преди влизането  в сила на тази промяна на изчисление на индивидуалния пенсионен коефициент, а не промяна на формулата. Формулата си е същата – има среден осигурителен доход в системата, вашия индивидуален пенсионен коефициент, има вашия конкретен стаж”, обясни тя.  

Данните са неправилно интерпретирани, беше категорична тя и обясни:  „От тези около  68 хиляди, които са получили писма през 2018 година, че навършват пенсионна възраст, една огромна част от тях въобще няма да бъде засегната от новото законодателство.  Говорим за индивидуален коефициент, което не винаги е вярно за някакво намаление на пенсията. Второ – вече има уточнение между Надзорния съвет, министерството, НОИ, да наблюдаваме този процес, за да видим дали ще има някакво негативно отношение. Няма оценка на въздействието, която да може да бъде направена предварително защото аз мога да съм придобива право на пенсия, но не съм длъжна да го реализирам. Така  могат да трупам още стаж и никога не може да разберете какво ще се случи с моята пенсия заради тази промяна”, поясни Ася Гонева.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »