Дянков: И да има протести, пари няма!

Дянков: И да има протести, пари няма!
Финансовият министър обясни, че сътресенията в Европа са се отразили на българската икономика и съответно на всеки един сектор. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Парите ги няма, така че колкото и да протестират зърнопроизводителите или заетите в други сектори на икономиката, няма какво да се преговаря.

Това заяви министърът на финансите Симеон Дянков във вторник сутринта по bTV. 

„В началото на годината се надявахме, че ако съберем повече пари в НАП и митниците, може да раздадем повече пари, но сега се вижда, че това няма как да стане“, подчерта той.

Според министъра 8 фирми от зърнопроизводството вземат половината от държавните субсидии за сектора. 30 милиона например са отишли в ръцете само на една фирма за тази година, тъй като системата им го е позволила, изтъкна Дянков.

„Но сега ние променяме системата. Искаме да няма този монопол и парите да стигнат до дребните производители. Ако темата не е за пари, извинявам се на всички зърнопроизводители“, заяви той.

Така Дянков изпълни искането на протестиращите фермери да получат извинение от финансовия министър.

Той увери, че бюджетът за догодина ще издържи на кризата и страната ни ще завърши с дефицит по-нисък от 2.5 на сто – втори или трети в ЕС.

„Ако утре се създаде фискален съюз като алтернатива на еврозоната, ние ще сме една от осемте държави, които веднага ще влязат в нея, тъй като изпълняваме критериите”, каза още Дянков.

Той обясни, че преизчисляване на пенсиите няма да има, но така или иначе такова е било предвидено само за новите пенсионери – тези от 2017 г.

„Само тази година в Гърция заплатите са намалели с 60%, в Румъния с 30%, у нас с около 20%, а в Холандия с 15 на сто. Ако произвеждаме повече, оттам ще дойдат по-големите пенсии и заплати“, увери Дянков.

Министърът поясни, че според разчети на НОИ поне до 2040 г. хората ще внасят повече, отколкото ще получават при пенсии.

Симеон Дянков коментира и стачката в българските железници, която продължава вече шести пореден ден.

„Няма как да отстъпим, защото няма накъде. След десетия ден постепенно ще се закрие дружеството, защото на врата му сега тежат 850 милиона лева. Товарните превози ще се приватизират. За пътническите ще създадем нова компания, която не е обременена с дълговете на БДЖ“, заяви той.

Дянков прогнозира, че ГЕРБ ще е на власт и през 2015 година, но той няма да е финансов министър.

„Имам други планове“, сподели той.

#Симеон Дянков #Министър на финансите #НОИ #зърнопроизводители #НАП #митници #фермери #бюджет #дефицит #ЕС #Европа #Гърция #Румъния #Холандия #пенсии #стачка #протест #железници #БДЖ #ГЕРБ #финансов министър

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Финанси
Последно от Финанси

Всички новини от Финанси »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"