България прилага дерогации по „Турски поток“ след промени в газовата директива на ЕС

България прилага дерогации по „Турски поток“ след промени в газовата директива на ЕС
A A+ A++ A

Комисията по индустрия, изследвания и енергетика на Европейския парламент гласува промени в газовата директива на Европейския съюз, според които България ще може да прилага дерогации, свързани с проекта „Турски поток“, ако е първата страна от ЕС, на чиято територия влиза газопроводът. Това каза пред „Хоризонт“ евродепутатът Владимир Уручев.

„Държавата членка, на територията на която излиза газопроводът, ще е тази, която ще дава всичките видове дерогации след консултация с другите членки. Това няма как да спре „Северен поток“ 2, защото той се спираше не от Германия, а от Полша и прибалтийските републики“, поясни Уручев.

На въпрос на „Хоризонт“ как точно ще се отрази гласуваната директива върху „Турски поток“, Уручев отговори:

„И за „Северен поток“ 2, и за „Турски поток“ се затяга контролът, тъй като всичко предварително трябва да се обявява пред комисията. Дерогациите, които ще се дават, когато е само един инвеститорът, в дадения случай например е „Газпром“, той не иска никой да му се меси, тогава отново ще трябват дерогации, ще трябва да се доказва всичко и че ще има възможност това, което „Газпром“ иска да вземе, да не е повече от това, което се разрешава от закона“.

Промените трябва да минат през гласуване в пленарна зала, което може да стане още този месец, поясни Уручев. 

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Енергетика
Последно от Енергетика

Всички новини от Енергетика »