Новите изисквания за касовите апарати могат да нарушат правата на пациентите, смятат лекари

Новите изисквания за касовите апарати могат да нарушат правата на пациентите, смятат лекари
A A+ A++ A

Българският лекарски съюз и Сдружението на личните лекари настояват да отпадне изискването информацията от касовите апарати при личните лекари да отива към НАП и медицинският софтуер да бъде приравнен с този в търговските обекти.

„Разпоредбите в новата наредба превишават целите на фискалния контрол и могат да нарушат правата и интересите на пациентите с оглед на медицинската информация“, смята председателят на Лекарския съюз д-р Иван Маджаров:

„С промяната се твърди, че самият НАП няма интерес от други данни, освен от данните, свързани с продажбата, но тук за каква продажба става въпрос - за преглед, който понякога започва днес и може да приключи утре след обяд или след два дни в зависимост от това кога са дошли резултатите от изследването на пациента. Не на последно място, тук нямаме такива огромни парични потоци, които да представляват огромен риск за фиска“.

Според доц. Любомир Киров от Сдружението на общопрактикуващите лекари не са против контрола, но предлагат Националната агенция по приходите да проследи какво става със средствата, които трябва да постъпват при личните лекари от деветте категории освободени граждани, за които държавата заплаща такса:

„Проблемът е за тези 2,90 лева, които на фона на данъците, които чуваме, че се крият и крадат в нашата държава, каквото и някой от нас да е съгрешил, едва ли може да достигне такива висоти. Нека да се помисли върху, образно казано, отрицателните финансови бонове. Ние настояваме за всички освободени от потребителска такса, които преминават през кабинетите ни, средствата да се калкулират и да ни бъдат приспаднати, когато се правят данъчните декларации, да ни намалят разходите“.

Националната агенция за приходите не изисква данни за здравословното състояние на пациентите, заявиха за „Хоризонт“ от приходната агенция. От там уточняват, че това е обяснено на браншовите организации и на разработчиците на софтуер. В момента се анализират фискалните рискове и спецификите, когато се използва софтуер за нуждите на договорите с НЗОК. Ако се налага промяна, тя може да бъде направена, уточняват от НАП. 

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"