Русия празнува 5 години от присъединяването на Крим

Русия празнува 5 години от присъединяването на Крим
A A+ A++ A

В Русия днес официално се отбелязва Денят на присъединяването на Крим. На 18 март преди 5 години руският президент Владимир Путин подписа договор за присъединяването с представители на местната власт на украинския полуостров, два дни след референдум за независимост, който не беше международно признат, пише cross.bg.

Действията на Москва продължават да се разглеждат като незаконна анексия от страните в Европейския съюз и Западния свят.

За петата годишнина от присъединяването Путин ще пътува до Крим. Там руският президент ще участва в церемонията по въвеждането в експлоатация на две нови топлоелектрически централи на полуострова.

В Севастопол ще посети мемориалния комплекс „Малахов курган“, посветен на отбраната на града през Кримската и Втората световна война.

В Симферопол руският лидер ще се срещне с представители на местната общественост и ще се включи в тържествата, посветени на петата годишнина от подписването на договора за присъединяване на Република Крим и град Севастопол към Руската федерация.

Същевременно украинският президент Петро Порошенко, който се бори за преизбиране в края на този месец, обеща с пост във Фейсбук Киев да си върне Крим без задкулисни споразумения, възможно най-скоро след вота.

В декларация по повод годишнината първият дипломат на Европейския съюз Федерика Могерини обяви, че съюза продължава да е ангажиран с политика на непризнаване, включително посредством санкции.

Могерини допълва, че Брюксел продължава да настоява за освобождаването на украинските моряци, задържани в Азовско море през ноември, както и да алармира за нарушаване на човешките права на кримски татари, украинци и други малцинства на полуострова.

Федерика Могерини адресира и притесненията, че Москва разполага оръжия в Крим.

През миналата година беше завършен 18-километровият Кримски мост над Керченския проток, който свързва полуострова с Русия.

След анексията основните стопански сектори в Крим бяха национализирани. 

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »