Германски политолог: В България все още има тъмни сили

Германски политолог: В България все още има тъмни сили
Възникват опасенията, че с присъединяването си към Шенгенската зона България ще се превърне във врата, през която ще навлязат тъмните сили. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

В България все още има тъмни сили, липсва доверие, че границите са толкова сигурни, колкото се очаква да са, заяви германският политолог Хайнц Брам в коментар на позицията на вътрешния министър Ханс-Петер Фридрих.

Въпреки постигнатия от България напредък в сряда той посочи, че не вижда възможност страната да се присъедини към Шенген - развитието в нея за съжаление не било напреднало достатъчно.

В опит за тълкувание на тези думи Хайнц Брам споделя убеждението си, че времето на щедростта на ЕС е приключило - като резултат от икономическата и банковата криза, и също и политическата обърканост в Общността.

Според Хайнц Брам Европейският съюз не иска нови грижи и залага на сигурно.

„В миналото остана времето, в което ЕС проявяваше голяма щедрост към източноевропейците. Същото важи и за стремежа за максимално разширяване на ЕС, вкл. с Турция," коментира още политологът.

Хайнц Брам подчерта, че България изглежда стабилна в морето от проблеми в Гърция, Румъния и страните от бивша Югославия, но все така й отказват достъпа в Шенген.

Извършваният от ЕС мониторинг на България в никакъв случай не е без значение, категоричен е политологът.

Все още ситуацията в правната сфера не е такава, каквато трябва да бъде. Но кризата и ситуацията в Гърция, Румъния и като цяло в страните от бивша Югославия са причината и спрямо България да се проявява много голяма строгост, смята Хайнц Брам.

Същевременно той подчертава, че България представлява едно голямо изключение и се смята за остров на стабилността в региона.

„Сега отношението към нещата е много по-педантично. Има стремеж към това, да се сведат до минимум всички потенциални бъдещи проблеми," казва германският политолог.

Според него обаче България може да разчита на Европейския парламент: евродепутатите ще продължат да искат възможно най-скоро България да влезе в Шенген.

Оценката на Хайнц Брам за България е, че състоянието на съдебната система още не е оптимално - не е ясно какво точно се разиграва там.

В България все още има тъмни сили, правораздаването е бавно, липсва доверие, че границите са толкова сигурни, колкото се очаква да са. Знае се, че в България все още има подземни канали, че някои са натрупали неимоверни богатства. И сега изведнъж възникват опасенията, че с присъединяването си към Шенгенската зона България ще се превърне във врата, през която ще навлязат тъмните сили," обобщава Хайнц Брам.

#Ханс-Петер Фридрих #България #ЕС #Шенген

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници