Нови 7 заразени с морбили в Пиринско

Нови 7 заразени с морбили в Пиринско
A A+ A++ A

От вчера нови 7 заразени с морбили са настанени на лечение в инфекциозно отделение на благоевградската болница: „За три дни са настанени 7 пациенти”, каза зам. директорът на болницата д-р Ал. Костов.

    Той поясни, че сред приетите е и 37-годишна жена, при която е установен и хепатит. На три деца – две под 2-годишна възраст и 12-годишно, се провежда лечение от инфекционисти в МБАЛ – Благоевград. Очакваме да бъдат транспортирани от Разлог още двама пациенти, инфекциозно отделение продължава да има разкрити допълнителни легла за овладяване на създалата се ситуация със завишена заболеваемост”, уточни още д-р Ал. Костов.

   Д-р Веселка Мончева от РЗИ-Благоевград поясни, че заразата с морбили вече затихва: Заразените с морбили в Пиринско вече са 75. Заболелите с опасната инфекция са на възраст от 1 до 40 години. Те са приети за болнично лечение в инфекциозно отделение в благоевградската болница, пациенти са настанени и в болница „Иван Скендеров“ в Гоце Делчев.

   Взривът от морбили тръгна на 14 февруари от циганската махала в Разлог, инфекцията се регистрира основно сред неимунизирани деца в предучилищна възраст.

   Д-р Мончева потвърди новината, че е глобен родител за неимунизирано дете: „Санкцията на родителя е наложена, защото той многократно е приканван от личния лекар за ваксиниране от задължителния имунизационен календар и не се отзовавал, необосновано са отказани и други ваксини”, поясни д-р Мончева. Тя уточни, че глобата е в размер от 50 до 200 лв. Д-р Мончева обясни още, че стриктно се контролира да не се допуснат случаи на необосновано отлагане на имунизацията. Само за месец са обхванати с ваксина 325 контактни лица и деца с пропуски в имунизацията, приоритетно се имунизират по-рано и подлежащите на 12-годишна възраст. Продължават проверките, има съставени актове на родители, отказващи имунопрофилактиката на децата си. Издадени са предписания до всички общопрактикуващи лекари в областта за изготвяне на поименен списък на всички деца, които не са имунизирани или реимунизирани. Единственото сигурно средство за предпазване от морбилна инфекция е ваксинопрофилактиката.

   От Регионалната здравна инспекция са издадени предписания до лечебните заведения всички медицински работници, обслужващи болни от морбили, задължително да са имунизирани, защото вирусът на морбили е силно заразен. Пренася се по въздушно-капков път чрез микроскопични капчици, които се отделят от носа, гърлото и устата на болен.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"