Производители и търговци не могат да се разберат с ДДС върху зърното

Производители и търговци не могат да се разберат с ДДС върху зърното
Проблемът с ДДС измамите в сектора отново стана актуален, след като във вторник започнаха масови проверки по нареждане на премиера Бойко Борисов. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Производители и търговци не могат да стигнат до единодушие за това как да се реши въпросът с измамите в зърнения бранш.

Проблемът с ДДС измамите в сектора отново стана актуален, след като във вторник започнаха масови проверки по нареждане на премиера Бойко Борисов.

Правителството обмисля да поиска т. нар. обратно начисляване като временна мярка, при което данъкът се начислява не от продавача, а от купувача.

„Ефектът от цялата тази операция е, че всъщност продавачът не внася ДДС в бюджета, а купувачът, когато получи стоката или услугата, не възстановява дължимия данък върху добавената стойност от бюджета," обясни данъчният експерт Симеон Симеонов оред БНР.

По думите му ДДС измамите се изразяват в принципа, че продавачът трябва да внесе данъка в бюджета, а купувачът има право да си го възстанови.

Когато продавачът не внесе данъка в бюджета, а купувачът продължава да настоява да си го възстанови – тогава се получава измама с ДДС.

„Когато имаме обратно начисляване обаче, тъй като данъкът не се внася от продавача, съответно не се възстановява от купувача – измама с ДДС е изключена," обясни Симеон Симеонов.

Производителите обаче ще се нуждаят от повече оборотни средста, тъй като след като няма да начисляват те данъка, не могат да си приспадат данъчен кредит с месечните декларации.

Вместо това те ще трябва да чакат държавата да им върне платения данък за закупените материали и техника, което става по-бавно.

„Търговията без документи не е масова практика, но браншът има и недобросъвестни представители," призна Костадин Маринов от Асоциацията на търговците на зърно в интервю за БНР.

Според него най-добрият начин за пресичане на злоупотребите е обратното начисляване на ДДС.

По информация на директора на Националната служба по зърното (НСЗ) Злати Златев сивият сектор в търговията с пшеница в България достига 40%.

Според анализи на ведомството към земеделското министерство балансът на хлебното зърно показва, че по веригата от земеделците, през мелничарите, хлебарите и търговците голяма част от суровината се търгува без документи и така се „спестява" плащането на ДДС към държавата.

Злати Златев каза още, че продукцията си без документи реализират малки производители, с по 1000 - 2000 дка земя.

По думите му на пазара дори съществували два вида оферти за цени - с фактури и без такива. За да се въведе контрол при тези случаи, шефът на НСЗ предложи обвързване на земеделските субсидии с количеството на произведената продукция, а не както е сега – само с обработваемата земя.

И според Ангел Вукодинов, председател на Националната асоциация на зърнопроизводителите, всички сериозни производители не са в сивия сектор.

„Там са предимно търговци или предприятия, които преработват брашно и хляб съответно или са износители," подчерта Ангел Вукодинов. По думите му българските зърнопроизводители са в светлата част на икономиката по няколко причини.

Първо - че са контролирани от Държавен фонд „Земеделие" покрай изплащаните субсидии за обработваемите площи и покрай проектите, с които кандидатстват по Програмата за развитие на селските райони.

Второ – заради взаимоотношенията си с банките-кредитори, пред които трябва да имат „чисто досие".

#зърно #ДДС #Симеон Симеонов #Националната асоциация на зърнопроизводителите #Ангел Вукодинов

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Земеделие
Последно от Земеделие

Всички новини от Земеделие »