Франс прес: Съдбата на Мей вече виси на косъм

Франс прес: Съдбата на Мей вече виси на косъм
A A+ A++ A

Съдбата на премиера Тереза Мей виси на косъм след новото унизително поражение, което тя претърпя вчера в парламента заради Брекзита - проблем, който я ангажира почти изцяло и помрачава нейния мандат още от идването й на власт. Това твърди в свой анализ Уердия Аит Абделмалек от "Франс прес".

Преди още да стане ясен резултатът от гласуването на британските депутати, които за втори път за два месеца отхвърлиха сделката за развод, договорена от нея с Брюксел, бяха плъзнали слухове, че членове на кабинета й искали до лятото тя да се оттегли. Призивите за оставка може да зачестят.

Британците впрочем отначало се поуспокоиха, когато тази шейсетгодишна жена без особена харизма, но с репутация на усърден труженик, оглави правителството им през юли 2016 г. - точно след референдума, насочил страната към излизане от ЕС. 

Близо три години по-късно обаче има опасност Обединеното кралство да напусне Европейския съюз, незащитено със споразумение за развод. Отговорността за това се хвърля върху консервативната ръководителка, подценила според аналитици и медии разцеплението в своята партия и трудността на предстоящите й преговори с Брюксел.

"В началото тя изглеждаше като обединителка, но в крайна сметка не показа особена смелост, въображение и талант, водейки преговорите за Брекзит", отсъди тази седмица консервативното сп. "Спектейтър".

През пролетта на 2017 г. тя изгуби мнозинството си в парламента след предсрочните избори, които самата бе свикала, убедена, че ще ги спечели с лекота. И загубата я затрудни допълнително. Липсата на политически нюх я принуди да се съюзи с ултраконсерваторите от малката северноирландска Демократическа юнионистка партия (ДЮП), която налага изисквания за Брекзита и подронва авторитета й. 

Оттогава нови кризи клатят позициите на Мей: оставки на ключови министри, два вота на недоверие - единият внесен от собствената й партия, и двукратно масово отхвърляне в парламента на сделката за Брекзит, сключена от нея с Брюксел.

Досега тя всеки път се изправяше на крака, потвърждавайки своето постоянство и нагласата, че Брекзитът е нейна мисия. Но "авторитетът й вече се срина", констатира във вторник след гласуването лидерът на либералните демократи Винс Кейбъл.

ЧУВСТВО ЗА ДЪЛГ

Чувството за дълг е формирано още в детството й, прекарано в семейството на свещеник. "Да бъдеш дъщеря на пастор, това носи известни отговорности", обясни тя пред "Дейли телеграф" през 2012 г.

Тереза Мей е родена през 1956 г. Единствена дъщеря, тя израства на село, сред живописните долини на Котсуолд, Югозападна Англия. Скромна, но вече и амбициозна, още от млада тя мечтае да се впусне в политиката, а после да стане и първата жена - министър-председател на кралството.

В това отношение впрочем Маргарет Тачър я изпреварва, но Мей успява да стане първата жена - генерален секретар на Консервативната партия (2002-2003 г.). На този пост я запомнят с реч, в която приканва торите, поели навремето твърде десен курс, да се отърсят от имиджа на "nasty party" ("партията на лошите"). "Консерваторка, която вярва в социалната справедливост" - така я нарича Ник Тимъти, бивш неин близък съветник.

Подкрепила Дейвид Камерън през 2005 г. в стремежа му да овладее партията, тя получава за награда портфейла на вътрешните работи, щом партийният лидер се нанася през 2010 г. на Даунинг стрийт.

Мей заема шест години този важен пост; прави впечатление твърдостта, с която урежда имиграционните въпроси. Но междувременно орязва бюджета на полицията, с което си навлича критики след серията атентати, извършени от джихадистката групировка "Ислямска държава" през пролетта на 2017 г., и имайки предвид нарасналия брой нападения с хладно оръжие. 
Сърдечен човек според нейните близки, Тереза Мей - с късо подстригана посивяла коса и издължен силует, оставя обаче впечатление за студенина по време на публичните си изяви и карикатуристите редовно я рисуват като робот.

И единствената оригинална нотка в нейния образ: Мей обича да носи огромни огърлици и обувки с леопардов принт. Това е начин да покаже, че зад лъскавата фасада се крие жена, готова "да поема риск", казва бившата й пиар съветничка Кейти Периър.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"