АБВ започва подготовка за организация за събиране на подписка за свикване на общонационален референдум за мир

АБВ започва подготовка за организация за събиране на подписка за свикване на общонационален референдум за мир
A A+ A++ A

ПП АБВ започва подготовка за организация на подписка за свикване на общонационален референдум за мир, обяви председателят на ПП АБВ Румен Петков.

Целта е да бъде ясно зададен на българите въпросът – искат ли България да бъде територия, на която да бъде разположено ядрено оръжие, искат ли България да бъде територия, на която да се изграждат допълнителни военни съоръжения с атакуващ характер, искат ли България да бъде част от насаждането на напрежението в Черноморския басейн и на Балканите, обясни на пресконференция председателят на АБВ.

Темата е особено актуална и тревожна след декларацията от страна на САЩ за излизане от Договора за унищожение на ракетите с малък и среден обсег и последвалите от това огледални мерки на Руската федерация, както и след факта на засилващо се напрежение в световен мащаб и неадекватните действия на институциите, призвани да гарантират диалога и гражданския мир, каза още Румен Петков.

„Погазването на законите е факт, погазването на международното право е факт, погазването на международната нормативна уредба е факт и ние считаме, че най- национално отговорното решение е днес да започнем действия по структуриране на инициативен комитет, който да представим, по силата на нормативната уредба, пред председателя на Народното събрание. Инициативният комитет да заяви стартиране на подготовката и събирането на подписи за свикването на референдум и в тримесечния срок от време сме с амбицията да съберем достатъчно подписи, които да представим в Народното събрание и българското общество да има възможността и отговорността да направи своя избор“. Петков заяви увереност, че българските граждани, независимо от своята политическа ориентация, независимо от убедеността си за европейското и евроатлантическо бъдеще на България, не бива да има различие от необходимостта от диалог, мирно решаване и гарантиране на това, че България ще бъде зона за мир. ПП АБВ започва действия по изграждането на 15-членен Инициативен комитет за набиране на подписка за свикване на референдум Пред медиите подкрепата си за свикване на общонационален референдум за мир заявиха Спас Панчев – председател на Земеделски съюз „Александър Стамболийски“, Александър Паунов - първи секретар на Комунистическата партия на България, Михаил Шишков – председател на Българска партия Либерали, Екатерина Атанасова – председател на „Обединен блок на труда“, Александър Радославов – председател на „Движение за социален хуманизъм“, Елена Нонева – председател на Политическо движение Социалдемократи, Проф. Боян Киров – председател на „Българската левица“.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"