Евродепутатите снеха имунитета на Жан-Мари Льо Пен

Евродепутатите снеха имунитета на Жан-Мари Льо Пен
A A+ A++ A

Депутатите в Европейския парламент гласуваха за отнемане на парламентарния имунитет на съоснователя на крайнодясната френска партия "Национален фронт", сега "Национален сбор", Жан-Мари Льо Пен по искане на френското правосъдие, предаде Франс прес.
Искането е по дело за създаване на фиктивни работни места в Европарламента. Депутатите гласуваха също за снемане на имунитета на евродепутатката от "Национален сбор" Доминик Билд, която е подведена под отговорност по същото дело.

Жан-Мари Льо Пен е заподозрян във връзка с това, че редица сътрудници на евродепутати от "Национален фронт", всъщност не са работили в Европарламента, а средствата, получавани от тях като заплати от еврофондове, непряко са отивали в партийната каса, предаде ТАСС.
С вдигане на ръка евродепутатите, които заседават в Страсбург, удовлетвориха искането на парижките съдии, отправено през октомври 2018 г. 

Европарламентът е гласувал най-малко четири пъти за отнемане на имунитета на Жан-Мари Льо Пен. Днес той не беше в пленарната зала.

През юли м.г. Жан-Мари Льо Пен отказа да приеме двама служители на френското Главно управление за борба с корупцията и финансовите нарушения като мотивира отказа си с парламентарния си имунитет. По-рано Съдът на ЕС съобщи, че Льо Пен следва да върне на Европарламента 320 000 евро, получени неоснователно от сътрудници под формата на заплати.
Френски следователи започнаха работа по делото за създаване на фиктивни работни места през 2016 г.

Стойността на неправомерно изплатените суми беше оценена през 2018 г. от разследващите на 7 милиона евро, предаде АФП.

Помолен от АФП да коментира вдигането на имунитета му, Льо Пен каза, че не вижда в това "нищо чудно, от страна на парламент, разделен между две групи съучастници - социалистическата левица и десницата, наричаща се либерална". "Не очаквах нито снизхождение, нито обективност от колегите си, които за мое удоволствие ще напусна през април", каза 90-годишният френски политик.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »