ЕП предложи спиране на "Северен поток 2"

ЕП предложи спиране на "Северен поток 2"
A A+ A++ A

Европейският парламент днес прие резолюция, която предложи спирането на изграждането на газопровода "Северен поток 2", предаде РИА Новости.

Депутатите от 28-те членки на Европейския съюз на пленарно заседание в Страсбург приеха проект, внесен от тяхната латвийска колежка Сандра Калниете през март. В полза на документа гласуваха 402-ма законодатели, против – 163-ма, а 89 се въздържаха. В резолюцията се посочва, че при евентуално пускане на тръбата в експлоатация членки на блока ще станат зависими от руските доставки на синьо гориво.

"Русия вече не може да се смята за стратегически партньор на ЕС", решиха още депутатите във френския град. Парламентаристите предложиха на Европейската комисия и дипломатическата централа на ЕС да подготвят пакет от документи за налагане на персонални и колективни санкции срещу руски физически и юридически лица, ако Москва продължи с действия, които нарушават международните правни норми. В пакета са предвидени запориране на банкови сметки и имоти, ограничаване на достъп до технологии и забрана за влизане и упражняване на икономическа дейност в ЕС.

"Ние ще можем да преразгледаме днешното решение, когато Москва промени своята политика на скрита и явна агресия, както към членки на ЕС, така и към съюзни на Общността държави", заявиха още парламентаристите.

Строителството на "Северен поток 2" започна през 2016 г. Към днешна дата са построени около 800 километра (една трета от целия проект). Тръбата, както се предвиждаше, трябваше да доставя газ от руското пристанище на Балтийско море Уст Луга до германския порт Грайфсвалд.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Енергетика
Последно от Енергетика

Всички новини от Енергетика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"