790 000 жертви на мръсния въздух в Европа

790 000 жертви на мръсния въздух в Европа
A A+ A++ A

Замърсяването на въздуха е причина за смъртта на 790 000 човека всяка година в Европа и 8.8 милиона по целия свят, което е двойно повече от предишните проучвания, твърди и изследване.

Между 40% и 80% от смъртните случаи са вследствие на сърдечен удар, инсулт или друг тип сърдечно-съдови заболявания, причинени от смок, съобщават изследователи.

Средно статистически токсичния коктейл от газове от автомобили, индустрия и земеделие съкращават живота на тези, които умират преждевременно с 2.2 години.

"Това означава, че замърсяването на въздуха причинява повече смърт на година от тютюнопушенето, което според Световната здравна организация е виновни за смъртта на 7.2 милиона смъртни случая през 2015 г.", казва основния автор на труда Томас Мюнзел, професор от Медицинския университет в Майнц, Германия.

Тютюнопушенето може да се избегне, но замърсяването на въздуха, не.

Фини и едри частици азотен диоксид (NO2), серен диоксид (SO2) и озон (O3) също са свързани с когнитивните функции, производителността на труда и образователните резултати.

Проучването, което е публикувано в Европейския сърдечен журнал се фокусира върху Европа, но тези статистически методи са приложими и в останалия свят. Проучванията за неевропейските страни ще бъдат публикувани отделно.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"