Паундът отново се срина след новата сделка за Brexit

Паундът отново се срина след новата сделка за Brexit
A A+ A++ A

Паундът се срина във вторник, след като главният прокурор и правен съветник на кабинета Джофри Кокс заяви, че новото споразумение между Великобритания и Европейския съюз не намалява правните рискове за Острова. Британската валута изтри постигнатото по-рано поскъпване и се срина с 0,72 процента до $1,30585. Еврото поскъпна с 0,88 процента до £0,86246. Загубите срещу японската йена и швейцарския франк са съответно 0,64% и 0,97%, пише Money.bg.

Индексът FTSE 100, ориентиран силно към износа, се покачи. Според Кокс ревизираната сделка за Brexit ще намали риска Великобритания да се окаже "в капан" в митническия съюз, но предупреди, че правният риск остава непроменен. Според тълкуванието му на новото споразумение Лондон не може да излезе едностранно от частта, регулираща границите между Ирландия и Северна Ирландия.

В понеделник премиерът Тереза Мей успя да постигне промени по въпроса за т. нар. backstop, който представлява временно решение за избягване на установяването на твърда граница между Ирландия и Северна Ирландия. Тълкуванията на Кокс обаче дават повод на депутатите, които подкрепят Brexit, да отхвърлят новата сделка по време на гласуването, което ще се проведе по-късно днес, коментира Bloomberg.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"