12 март – Международен ден за борба с очното страдание

12 март – Международен ден за борба с очното страдание
A A+ A++ A

През 2008-ма Световната глаукомна асоциация и пациентската организация обединяват силите си в борбата с очното страдание и стартират световна инициатива. Всяка година на 12 март отбелязваме Международния ден за борба с очното страдание. Целта на инициативата е хората да се образоват относно заболяванията на очите, и по-конкретно – глаукомата.   
Наричат я „тихия крадец на зрението“ защото първоначалните симптоми са почти незабележими и нерядко пациентите разбират, че са болни прекалено късно.


Тя е втората причина за слепота в света, но не защото медицината няма ефективни методи за откриване и лечение, а защото обществото не е достатъчно информирано. 


Глаукомата обхваща редица очни проблеми, които протичат с нормално или повишено вътреочно налягане. Характерно е прогресивното увреждане на зрителния нерв и зрителното поле. Първоначалните симптоми не са изявени и най-често болните търсят лекарска помощ след като вече увреждането е необратимо. Затова е от изключително значение да посещаваме офтаматолог профилактично, и ако бъде открит проблем да бъде започнато навременно лечение.
При липса на навременно и ефективно лечение глаукомата причинява слепота. 
Статистиката сочи, че в световен мащаб от глаукома страдат над 67 милиона души, а над 7 милиона човека са ослепели от коварното заболяване.


В България според данни от 2018-ма година от глаукома страдат над 240 хиляди души.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Любопитно
Последно от Любопитно

Всички новини от Любопитно »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници