Юнкер и Мей постигнаха споразумение за Brexit

Юнкер и Мей постигнаха споразумение за Brexit
A A+ A++ A

Европейският съюз и британското правителство са успели да намерят изход от застоя около Brexit. Това стана ясно след среща късно снощи в Страсбург между председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер и британския премиер Тереза Мей.

Постигнати са правно обвързващи промени в споразумението за развода. Това става само часове преди парламентът в Лондон да гласува новия вариант на сделката за излизане от Евросъюза.

Тереза Мей се опитва да намери компромисно решение по спорния въпрос за границата с Ирландия. Предишният вариант беше отхвърлен с голямо мнозинство.

„Застраховката, която гарантира, че няма да има твърда граница със Северна Ирландия е абсолютно правилна – тя е в духа на официалните ангажимента на Обединеното кралство, поети със споразумението от Белфаст и Разпети петък. Ако обаче някога прибегнем до тази застраховка, тя не може да остане за постоянно и няма да бъде основа за нашите бъдещи отношения”, заяви министър-председателят на Великобритания Тереза Мей.

„Министър-председателят и аз се споразумяхме за взаимен правно обвързващ инструмент, свързан със споразумението за оттегляне. Този инструмент осигурява смислени разяснения и правни гаранции за предпазната мярка за ирландската граница”, коментира председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер.

„В политиката понякога получаваш втори шанс. Но трети шанс няма да има. Няма да има нови интерпретации на интерпретациите и нови гаранции за гаранциите”, каза още той.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Любопитно
Последно от Любопитно

Всички новини от Любопитно »