Делян Добрев: Образованието наистина е приоритет на ГЕРБ

Делян Добрев: Образованието наистина е приоритет на ГЕРБ
A A+ A++ A

Образованието е наистина е приоритет на ГЕРБ и това се вижда много ясно в Хасковска област. Тук десетки учебни сгради са реновирани и обновени. Резултатите са налице, но училищната инфраструктура далеч не е единственият проблем в тази сфера, който нашето правитество разрешава. С тези думи откри гражданския диалог „Европа в нашия дом“ в Хасково народният представител от ГЕРБ Делян Добрев. На форума присъстваха над 150 души, сред които министърът на образованието и науката Красимир Вълчев, евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП Ева Майдел, народните представители от ГЕРБ-Хасково Делян Добрев, Евгения Ангелова и д-р Георги Станков, Таня Петрова от образователната комисия в Народното събрание, кметове на общини от региона, началникът на РУО Хасково Христина Боева, експерти, директори на училища и детски градини, преподаватели, синдикални лидери, както и много граждани, дошли да се запознаят от първа ръка с политиките на правителството в сферата на образованието.

По време на гражданския диалог Делян Добрев бе категоричен, че Красимир Вълчев е министърът, който най-добре познава училищната инфраструктура и проблемите на всяко учебно заведение. „Затова и високият интерес към днешния диалог с негово участие е съвсем закономерен“, отчете областният координатор на ГЕРБ-Хасково. Домакин на гражданския диалог бе областният управител на Хасково Станислав Дечев. Той подчерта, че професионалното образование е приоритетно за Хасковска област. „Тук се стремим да обучаваме специалисти, подходящи за икономическия профил на региона. Това е ключът към по- ускореното икономическо развитие не само на нашата област, но и на България и Европа. Само добрата работа ще задържи младите семейства тук, а аз искам Хасковска област да има профил на модерна, богата и развита област“, подчерта Дечев и изрази увереност, че в края на тази среща никой няма да се съмнява в това, че Европа е нашия дом! Министър Красимир Вълчев отчете позитивните резултати от прилагането на Механизма за обхващане и задържане в образователната система на деца и ученици.

Той даде за пример в това отношение Хасковска област и благодари на учителите и директорите за изключително сериозното отношение към този процес. „Благодарение на съвместната работа на различните институции успяхме да върнем обратно в училище близо 40 000 деца“, информира просветният министър. Евродепутатът Ева Майдел подчерта, че образованието трябва да бъде приоритет на приоритетите за всяко едно управление. „Точно заради това, заедно със съмишленици създадохме Сдружението „Образование България 2030“. Това е мрежа без еквивалент в европейски мащаб. В него поканихме големи компании, учители и хора на гражданското общество. Концентрираме се върху това да проследяваме тенденциите в образованието, да информираме българското общество за проблемите в сферата на образованието в България, да популяризираме добри практики и да се застъпваме за системни политики и устойчива промяна на образователната среда“, обясни тя. „С ежегодното увеличение на учителските заплати повишаваме социалния статус на преподавателите и вече направихме учителската професия по- привлекателна.

Тенденцията все повече млади хора да стават учители е налице, а това ще доведе до все по-добри образователни резултати“, подчерта на свой ред народният представител Евгения Ангелова. В хода на диалога десетки преподаватели и директори на училища от региона благодариха на министър Вълчев и на правителството за това, че през последните години те на практика са усетили грижата, вниманието и уважението към българското училище и българския учител. „Проблемите се решават и това е видно. Всеки колега ще го потвърди. Затова диалог като днешния е изключително полезен, за да си кажем и хубавото, и лошото“, категорични бяха учителите от Хасковска област. В края на гражданския диалог „Европа в нашия дом“ министър Красимир Вълчев получи редица покани за участие в образователни и професионални форуми в учебните заведения в Хасково и региона.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »