Ангелкова изнесе лекция в Московския държавен институт за международни отношения

Ангелкова изнесе лекция в Московския държавен институт за  международни отношения
A A+ A++ A

Изключително важно е сътрудничеството с университетите - научната дейност и младите хора са бъдещето на нашите държави, високо ценим това партньорство. Тези близки контакти са стимул за развитие на двустранните отношения, включително в сферата на туризма, който е важен икономически отрасъл както за България, така и за Русия.

Това заяви министърът на туризма Николина Ангелкова в лекция пред ръководството, преподавателите и студентите на Московския държавен институт за международни отношения (МГИМО), един от най-авторитетните в академичните среди. Срещата се състоя по време на работното й посещение в руската столица в рамките на Международното туристическо изложение „Интурмаркет“. Изявлението на министър Ангелкова пред научната аудитория бе посветено на 140- годишнината на дипломатическите отношения между България и Русия, която се навършва през 2019-а.

Тя постави акцент върху ролята на туризма като съществен фактор за развитие на традиционно добрите двустранни контакти, които отбелязват активизиране през последните години. Пример за диалог бе визитата в София през миналата седмица на председателя на правителството на Руската федерация Дмитрий Медведев. Сътрудничеството ни постоянно се развива в много области, които представляват общ интерес, а в сферата на туризма е достигнало ниво на стратегическо партньорство и федерацията е сред водещите генериращи пазари за българския туризъм. При визитата на руския премиер в България беше проведен българско-руски туристически бизнес форум и бе подписана двугодишна Програма за сътрудничество в сферата на туризма (2019-2021) между Министерството на туризма на България и Министерството на икономическото развитие на Русия, изтъкна министър Ангелкова.

Тя припомни, че правителството на премиера Бойко Борисов създаде в края на 2014 г. Министерството на туризма като самостоятелна администрация, отчитайки приоритетността на сектора за националната икономика, формиращ около 12 на сто от БВП и над 11 на сто от заетостта в страната. По данни на БНБ общият приход от вътрешен и международен туризъм у нас през 2018 г. възлиза на 8.4 млрд. лв.

Също през миналата година страната ни бе посетена за първи път от над 9 млн. чуждестранни туристи (около 9.3 млн.). За последните четири години ръстът на чуждите туристи в България се е увеличил с 31% , а на постъпленията от входящ туризъм с 34%, посочи българският министър. Тя изтъкна усилията на българската държава за въвеждане на редица облекчения във визовите процедури за руските туристи. От тази година заявления за получаване на визи за България може да се подават вече в 59 руски града. Към посолството на България в Москва работи национално представителство по туризъм, което е член на Асоциацията на туроператорите в Русия (АТОР). Нашето партньорство се развива обаче не само с големите руски центрове, а и с регионите, с техните висши училища, търговско-промишлени палати и др., допълни министърът и анонсира, че през тази година се планира подписване на Меморандум за сътрудничество с Туристическата асоциация на регионите в Русия. Работим по много съвместни програми и инициативи, сред които обявяване на 2020 и 2021 за години на туризма на България в Русия и на Русия в България.

През април ще се състои и българо-руски туристически форум с представители на руските региони във Велико Търново. Планираме и конкретни мерки съвместно с бранша и общините за увеличаване на чартърните полети между нашите държави, каза още тя. Министър Ангелкова подробно представи пред преподавателите и студентите от МГИМО потенциала на България като дестинация за четири сезона с огромно разнообразие от културно-исторически забележителности, минерални извори, реномирани курорти за летен и зимен туризъм, за организиран детски отдих и разнообразни видове специализирани услуги. Тя припомни, че за миналата година около 512 хил. руски туристи са посетили страната ни, но възможностите са много по- големи. Непосредствено преди лекцията министър Ангелкова разговаря и със зам.-ректора на МГИМО по общите въпроси Артьом Мальгин.

Той представи научната дейност на университета и програмите за подготовка на студенти, сред които има и българи. Министър Ангелкова обърна внимание върху възможността възпитаниците на института да провеждат стажове в България в сферата на туризма. Имаме различни такива практики и програми, както и предложения от компании, в които младите хора от Русия могат да се развиват, поясни тя. Министърът запозна зам.-ректора с идеята да се проведе международен инвестиционен форум в туризма, който ще се състои в края на месец май в курорта Слънчев бряг с близо 300 участници. Фокус в проявата ще са инвестициите в Черноморския регион. В срещата с университетското ръководство участваха също българският посланик в Русия Атанас Кръстин, Егор Андреев, началник на международното управление на МГИМО, и др.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »