Лондон и Брюксел спират преговорите

Лондон и Брюксел спират преговорите
A A+ A++ A

Европейската комисия съобщи, че за тази седмица не са насрочени разговори на политическо равнище с Лондон по повод оттеглянето на Великобритания от ЕС.

Говорител на комисията добави, че председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер е разговарял по телефона с британския премиер Тереза Мей. Двамата остават във връзка тази седмица, добави говорителят. По неговите думи всякакви договорености по предпазната мярка за ирландската граница следва да бъдат търсени в преходния срок след оттеглянето на Великобритания.
Оставаме на разположение за срещи по всяко време с британските преговарящи. Готови сме да ратифицираме споразумението с Лондон преди 29 март. Сега е ред на британския парламент да приеме важни решения, обобщи говорителят.
Преходният срок след оттеглянето на Великобритания от ЕС се предвижда да бъде две години, но само ако британската страна напусне по силата на постигнатото споразумение. Засега британският парламент не подкрепя споразумението. За да влязат в сила, постигнатите договорености подлежат на утвърждаване и от Европейския парламент.

Преговорите за Брекзит вече се водят между британското правителство и британските депутати, заяви главният преговарящ на Европейския съюз за Брекзит Мишел Барние, цитиран от Франс прес.
Барние отбеляза, че ЕС вече е направил своите предложения за излизане от кризата в преговорите за излизането на Великобритания от блока.
"Ние направихме конструктивни предложения, за които припомних в петък. Имаше обсъждания през целия уикенд, а сега вече дискусиите и преговорите се водят между правителството в Лондон и парламента", каза Барние при пристигането си за среща в Брюксел с посланиците на 27-те страни в ЕС.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"