В МС обсъдиха дълговете на вероизповеданията

В МС обсъдиха дълговете на вероизповеданията
A A+ A++ A

По инициатива на премиера Бойко Борисов в Министерски съвет се проведе среща между него, българския патриарх Неофит и главния мюфтия Мустафа Хаджи, на която бяха обсъдени гласуваните на първо четене промени в Закона за вероизповеданията, с които им се опрощават дългове към държавата. Вече стана ясно, че задълженията на мюфтийството са най-големи и възлизат на около 8 млн. лв.

Правителството се отнася еднакво добре към всички вероизповедания, без да разделя никого. Ние имаме специфични проблеми. Нашите братя, които изповядват ислям имат особени административни и други проблеми. Това заяви Мелнишкият епископ и на главен секретар на Св. Синод на БПЦ Герасим.

„Трябва да се започне от начало, за да може да се реализира добре замисленият нов проект за изменения на Закона за вероизповеданията, именно в тази част – да се финансират вероизповеданията с текущи разходи, за да могат да се поемат възнагражденията на свещенослужителите от държавата. По този начин напълно да се изключи възможността да се финансират те от други държави“, смята епископ Герасим.

Той подчерта, че Българската православна църква винаги е работила плодотворно с правителството, а всички технически моменти или въпроси, които са свързани с реализирането на новоприетия Закон за вероизповеданията, могат да бъдат изчистени в комисиите.

„Очакваме и бъдещи наши проекти – реставрацията на храм-паметника „Св. Александър Невски“. Зографският манастир също има нужда от помощ“, допълни още епископ Герасим.

След днешната среща Негово Светейшество патриарх Неофит коментира: „Разговорът беше полезен. Благодарение на нашия премиер, че има добронамерени отношения към вероизповеданията. Нека бъдем с отворени отношения“.

Дълговете на Мюфтийството са натрупани от 2005 година насам, заяви след срещата главният мюфтия Мустафа Хаджи. „Срещата мина в духа на толерантност и разбирателство. Ние като граждани на тази държава сме длъжни да пазим мира и спокойствието в България, който сме го наследили от нашите бащи”.

Натрупаните дългове са стари задължения върху които текат лихви, обясни главният мюфтия и отказа да влезе в конкретика. „Това е работа на счетоводството, не се занимавам с тези въпроси. Не искам да казвам нещо, което може да ви подведа”. Според Мустафа Хаджи приходите са твърде малко, затова са натрупани и дългове,

Според данни на Министерството на финансите шест вероизповедания у нас имат дългове за 8,267 млн. лева. От тях най-много – над 8,2 млн. лева са на Главното мюфтийство.С промените в закона на първо четене депутатите решиха да опростят натрупаните дългове на вероизповеданията. 

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »