Пожарът в Родопите е овладян

Пожарът в Родопите е овладян
Около 13:00 часа в сряда пожарът бе локализиран и овладян, но пламваха нови огнища в ниската част при махала Чирек на село Бабяк и при най-високия фронт на пожара при село Гълъбово. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Пожарът е Родопите е овладян, заяви директорът на Регионална служба ПБЗН Георги Пармаков.

Пожарът, избухнал преди 24 часа, овъгли на 4000 декара – борова гора, храсти, насаждения и треви. 80% от изгорелите площи са бял и черен бор. Няма засегнати къщи.

Около 13:00 часа в сряда пожарът бе локализиран и овладян, но пламваха нови огнища в ниската част при махала Чирек на село Бабяк и при най-високия фронт на пожара при село Гълъбово, предаде БГНЕС.

В погасяването на пожара участват около 600 доброволци и служители на всички горски стопанства, военни, представители на всички пожарни служби от Благоевград и два хеликоптера.

Акцията се координира лично от главен комисар Николай Николов, директор на Главна дирекция ПБЗН. Тежки машини направиха просеки, за да не се разрасне пожарът.

Продължава гасенето на огъня в района на хижа „Соколница", местността Чуй дере, над село Асен, община Павел Баня. Пожарът е на площ около 200 дка. Горят предимно сухи треви и храсти, засегнат е и участък от гората, но там пожарът е низов.

Местността е скалиста и достъпът на хора е затруднен, а на техника е невъзможен. В гасенето участват три екипа от пожарната в Стара Загора и 50 военнослужещи.

Пожарникари и работници от горското стопанство гасят пожар между Велинград и Юндола. Горят около 15 декара млади борови насаждения. В момента се извършват просеки за ограничаване на пожара. Усилията са насочени към пресичане на огъня в посока 100-годишна борова гора.

Пожарите в община Мъглиж и в пазарджишкото село Черногорово окончателно са ликвидирани. Продължава работата на екипи от ГДПБЗН по доизгасяването на локализираните пожари в местността „Саята", близо до град Девин, в землището на село Левци, община Ардино и на село Златолист, община Крумовград.

В районите на горските пожари в сряда през нощта ще останат дежурни групи за наблюдение на тлеещите огнища.

#пожар #Родопите #Георги Пармаков #Бабяк #Гълъбово #Благоевград #главен комисар Николай Николов #ПБЗН #хижа „Соколница" #Асен #Павел баня #Стара Загора #Велинград #Юндола #Мъглиж #Черногорово #Девин #Ардино #Златолист #Крумовград

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Околна среда
Последно от Околна среда

Всички новини от Околна среда »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"