Божидар Димитров: Цялото северно полукълбо е македонско

Божидар Димитров: Цялото северно полукълбо е македонско
Директорът на Националния исторически музей Божидар Димитров. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Цялото северно полукълбо има основание да се нарича Македонско, плюс тази част от Азия, където живее македонският цар сред племето келеши в Пакистан, заяви историкът, бивш министър в кабинета „Борисов" и директор на Националния исторически музей (НИМ) Божидар Димитров.

„Това е моят принос към замисъла на г-н Тодор Петров", коментира Димитров пред „Фокус" статията „В България има всичко, но не и българи" на председателя на Световния македонски конгрес Тодор Петров във в. „Вечер".

„Някои, включително и аз в първите си разсъждения за г-н Тодор Петров, решиха, че за всичко е виновно времето. В Македония температурите са с 3-4 градуса по-високи отколкото в България, и когато тук беше 42 градуса, там сигурно е било 46 градуса. Високите температури у нас, а вероятно и в Македония, намалиха добива на грозде с 40%, разтопиха и ледовете на Гренландия, която скоро ще оправдае името си „зелена земя", коментира историкът.

Според него Петров е излязъл в големите горещини в Скопие без шапка, без бели дрехи и дълго е обикалял по централния площад на Скопие на слънцето, за да наблюдава статуите на видни македонски герои, издигнати в последните пет-шест години.

Той обаче се замислил, че Петров е прав по някои въпроси – например защо Балканският полуостров да се нарича Балкански?

Димитров припомня, че Балканът минава изцяло през територията на България, започва от връх Ком на река Тимок и свършва при Емона над Несебър.

„Това название на полуострова само подчертава хегемонистичната роля, която България се е опитвала да играе в миналото и се опитва да играе и сега, подчертавайки ревизионистични български претенции. Разбира се, че полуостровът не може да остане с това име и наистина би трябвало да стане Македонски", каза Божидар Димитров.

Той припомня, че Петров е автор на идеята, че на света има само три раси – бяла, жълта и македоноидна, като в македоноидната раса слага всички европейци.

„Защо забравя семитската раса – не знам, вероятно нея също брои за македоноидна раса, тъй като скоро в други изявления твърдеше, че Исус Христос е македонец, съответно – и Свети Йоан Предтеча, а и всички 12 апостоли. Аз си мисля, че целият континент би трябвало да бъде наречен Македонски; защо да носи името Европа, което, както е известно, е гръцко, и става дума за девойка от остров Крит, който колкото е в Европа, толкова принадлежи и на Северна Африка", коментира още историкът.

„Мисля, че той е прав, и разширявам неговото искане – Балканският полуостров, заедно с цяла Европа, да бъде кръстен на Македония – Македонски континент", разсъждава Божидар Димитров.

„Както е известно, Европа, с експанзия на изток и на запад, е успяла да създаде три държави – Канада, САЩ и Русия, която е стигнала до Тихия океан, и точно със САЩ и Канада те фактически принадлежат на европейската цивилизация. Те фактически са населени от европейци, емигранти или заселници, какъвто е случаят с Русия, така че смятам, че цялото северно полукълбо би могло да бъде наречено Македония", заключава историкът.

„Но, в същото време, като знам, че македонският цар живее в Азия, сред племето келеши в Пакистан, и пакистанците са потомци на античните македонци, би трябвало и тази част от Азия да бъде включена към Македонското северно полукълбо", каза още шефът на НИМ.

Той е обезпокоен дали Тодор Петров не е инфилтриран агент на българската Държавна сигурност в македонското общество, тъй като името му е по българската именна система.

Димитров поясни, че истинските македонци носят имена, завършващи на „–ски" или на „–овски".

„Да речем, че родителите на г-н Тодор Петров са били неразумни българи и са му дали това име... Но пък какво му пречеше на г-н Тодор Петров вече в зрели години да си смени името и да го оформи по македонската именна система. Това, че си е останал с българско име показва, че може би той си има едно наум и остава верен на скритата си българска същност. Не е зле, докато е време, да си смени името. А може би изчаква всички македонци да вземат българско гражданство и тогава да спре своята деятелност", каза още историкът.

#Божидар Димитров #Националния исторически музей #НИМ #България #Македония #Европа #Пакистан #Тодор Петров #Световния македонски конгрес #Гренландия #Скопие #връх Ком #Емона #Несебър #Исус Христос #САЩ #Русия #Канада #Тихия океан #Азия

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Външна политика
Последно от Външна политика

Всички новини от Външна политика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"