Билетите за влаковете поскъпват с 10% от догодина

Билетите за влаковете поскъпват с 10% от догодина
За различните класове влакове скокът в цените на билетите ще бъде различен. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Цените на билетите за влаковете ще скочат с до 10% от началото на 2013 г., съобщи председателят на борда на директорите на „Холдинг БДЖ" Владимир Владимиров.

С колко точно обаче ще поскъпне пътуването с железниците ще стане ясно през октомври, когато ще бъде готов експертният анализ.

За различните класове влакове скокът в цените на билетите ще бъде различен, допълни Владимиров, цитиран от Дарик радио.

От 1 декември м.г. БДЖ вдигна цените на билетите за пътуване с бързите влакове със задължителна резервация. Увеличението бе средно с 15 на сто.

Тогава от компанията обявиха, че промените в цените са заради увеличените разходи на железниците, свързани с повишението на цените на дизеловото гориво и електроенергията, като изтъкнаха факта, че билетите не са поскъпвали от 2008 г.

През последните два месеца БДЖ отново бе в кризисна ситуация, след като държавната субсидия в размер на около 14 млн. лв. месечно беше спряна през юли заради неизплащане на вноска по заем към Световната банка.

Впоследствие финансовият министър Симеон Дянков я възстанови срещу пакет от мерки за повишаване на приходите и намаляване на разходите в железопътната компания.

Транспортният министър Ивайло Московски пък бе категоричен, че съкращаване на персонал и намаляване на влакове няма да има.

#БДЖ #Владимир Владимиров #билети #влак #Световната банка #Симеон Дянков #финансов министър #Ивайло Московски #транспортен министър

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Транспорт
Последно от Транспорт

Всички новини от Транспорт »