"Убитият" в Сирия руски генерал даде изявление в Москва

"Убитият" в Сирия руски генерал даде изявление в Москва
Сирийска бунтовническа група съобщи, че е убила руски генерал, работещ като съветник към сирийското Министерство на отбраната. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Москва се разгневи на съобщение на сириските бунтовници от сряда, че руският генерал Владмир Кужеев е убит в Сирия и това потвърждава, че Русия е намесена в кризата в страната.

По рано през деня сирийска бунтовническа група съобщи, че е убила руски генерал, работещ като съветник към сирийското Министерство на отбраната, при операция в покрайнините на столицата Дамаск, предаде „Ройтерс".

От руското Министерство на отбраната определиха съобщението като „откровена лъжа", предаде РИА „Новости".

Във видеосъобщение на групата, представена като „специален оперативен батальон „Ястреби" – подразделение на военното ръководство на града и провинция Дамаск", е показано копие на документите за самоличност на генерала, издаден от сирийските военни, съобщи БТА.

Заедно с ген. Владимир Петрович Кужеев, който бил „съветник по военно-научни въпроси", бил убит и преводачът му.

„Ястребите" обявиха, че при убийството на руския генерал, което станало преди 2 седмици, били иззети документи на сирийската армия, заедно с доклади за състоянието на опозицията и Свободната сирийска армия.

Според високопоставен представител на сирийската опозиция групировката, поела отговорност за случая, като „професионална, съставена от дезертьори от сирийската армия".

Същата група пое отговорност за убийството на четирима главни помощници на президента Башар Асад в Дамаск миналия месец.

От Министерството на отбраната на Русия оповестиха, че съобщенията за убийството на ген. Кужеев са „откровена лъжа", предаде РИА „Новости".

„Целта да бъдат разпространявани подобни изявления е не толкова търсенето на сензация, а чиста провокация спрямо руските военнослужещи", заявиха от пресслужбата на руското МО.

Оттам бяха категорични, че генерал Кужеев не е на военна служба от 2010 година и в момента се намира в добро здраве в Москва.

Час по-късно самият генерал-майор от запаса Владимир Петрович Кужеев се срещна с журналисти в Министерството на отбраната на Русия и опроверга съобщенията за собствената си смърт, предаде ИТАР-ТАСС.

„Благодаря на медиите за голямото внимание към моята скромна личност. Чисто по човешки ми е доста неприятна информацията за моята смърт в Сирия. Обезпокоен съм, че тази информация причини голяма тревога у моите роднини, близки и познати. Вече половин ден телефонът ми не спира да звъни", каза руският генерал.

#Русия #Сирия #Москва #бунтовници #Министерството на отбраната #Дамаск #Башар Асад #генерал #Свободната сирийска армия

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници