Разраснал се е пожарът край Белица

Разраснал се е пожарът край Белица
Към момента няма информация за засегнати къщи, както и за пострадали от огъня хора. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Усложнена остава пожарната обстановка над селата Бабяк, Гълъбово и Лютово, община Белица.

Заради променливия вятър пожарът се е разраснал, а труднодостъпният терен затруднява гасенето му, съобщиха от Министерството на земеделието и храните.

Засегнати са иглолистни култури, като на места пожарът е върхов.

Над 500 души са се включили в потушаването на пожара в боровата гора. През цялата нощ за овладяване на огнената стихия на място работиха дежурни групи и доброволци.

В гасенето на пожара тази сутрин се включиха и два хеликоптера.

Сигналът е получен вчера към 14 часа на телефон 112. За локализирането на огъня в Белица пристигнаха и 40 души от военното поделение в Благоевград.

Към момента няма информация за засегнати къщи, както и за пострадали от огъня хора.

„Надявам се пожарът да бъде загасен през днешния ден", каза пред Дарик радио говорителят на полицията в Благоевград Йорданка Шаркова.

„Работата по локализирането и гасенето на пожара продължава, като са включени два хеликоптера, над 500 души – пожарникари, полицейски служители, служители на държавното горско стопанство и местно население. Взети са всички мерки. Най-вероятно хеликоптерите ще работят през целия ден", добави тя.

Над 230 служители от Изпълнителна агенция по горите, регионални дирекции по горите Благоевград, Кюстендил, Пазарджик и София, Югозападно и Южноцентрално държавни предприятия, участват в гасенето.

В потушаването на огъня се използват специализирани автомобили за гасене на горски пожари и над 40 високопроходими моторни превозни средства.

Пожарът в боровата гора над белишките села е под контрол и няма опасност за местното население, каза кметът на общината Ибрахим Палев.

„Няма вече такива пламъци, отвсякъде е обграден. В момента няма вятър и това много помага, дано не духне. Организацията е идеална, подсигурено е всичко – вода, медицински екипи, храна за хората", посочи той.

Организацията и дейностите по овладяването на пожара се координират от щаб под ръководството на областната администрация в Благоевград.

От началото на годината са възникнали 397 пожара в горски територии, обхванали площ от 29 817 декара. Най-голям е делът на опожарената широколистна растителност – 67%. Човешка небрежност е предимно причината за възникването им.

#Бабяк #Гълъбово #Белица #пожар #Министерството на земеделието и храните #Благоевград #Изпълнителна агенция по горите #Кюстендил #Пазарджик #София #Ибрахим Палев #кмет

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Околна среда
Последно от Околна среда

Всички новини от Околна среда »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"