Рашидов: Свърших работата, мога да си ходя

Рашидов: Свърших работата, мога да си ходя
Министърът прогнозира, че бъдещето на България е „едно модерно земеделие и един културен туризъм". Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Важно е народът да влезе, както премиерът казва: За нас народът е важен, след това БСП, заяви културният министър Вежди Рашидов.

Това той направи при инспекцията на първия етап от проекта „Античен културно-комуникационен комплекс „Сердика", предаде БГНЕС.

Културният министър започна инспекцията във видимо добро настроение и то не го напусна до самия й край. Той разказа и как точно се е противопоставил на премиера Бойко Борисов отсечка от метрото да премине през археологическите разкопки, които сега се обособяват в културен комплекс:

„И като му казах на премиера, че метро трудно ще мине, 'щото има много археология, той вика: Нееее, европейски пари ще има, как? Викам: „Не мога, освобождаваш ме, оставям ти приятел, взимаш един, който ще си тури подписа върху историята, че ще я разруши и пак оставаме приятели". След една седмица стисна зъби, намери средства, минаха под археологията... ", обявни Рашидов.

„Това ще бъде най–любопитният център. В Европа няма подземна археология такава. И това е най–радостното, че метрото не позволихме да мине, сега премиерът е горд с това, което правим, нали трябваше време да се убеди – нищо лошо няма, нали всеки гледа да не загуби пари", каза още министърът на културата.

Рашидов с гордост заяви, че става хубава пешеходна зона и макар проектът да е оскъпен, българският данъкоплатец не е платил нищо.

След това той прогнозира, че така културата ще носи и пари: „Ту минерална водичка, ту кафенце, ту сандвич, все ще оставят парички в държавата".

Като сравни археологията с риболова пък, културният министър обясни трите етапа на строителството.

„Има вода, има тапа! Един Господ знае какво има под водата, един Господ знае какво ще се случва над водата! Чакаме и гледаме една тапа. Така е и с археологията: Само Господ знае какво има още под земята", заключи той.

Рашидов посочи, че трябва да се установи всичко, което е под земята.

„Защото няма как надолу да минем. Навремето е имало едни добри чичковци – комунисти, ударили едни бетони долу и ние стигаме просто до тези граници нали и са построили тези хубави мастодонти, наистина те са здрави сгради", посочи Рашидов, докато гледаше пространството в центъра на София, където се издигат сградите на Министерски съвет, президентството и бившият Партиен дом.

След това той изрази съжалението си, че това е периметърът, в който може да се работи и посочи, че е имало и идеи сградите да се съборят заради археологията.

По думите му през етапите на строителство ще бъдат премахнати ламаринените ограждания на 16–ти август. Предвидено е да бъдат поставени и стъклени парапети, през които туристите ще могат да наблюдават работата на археолозите. Така Рашидов включи и тях в туристическите атракции.

„Българските археолози са спокойни хора, свестни хора. Българските археолози са добри, качествени хора са", каза министърът.

Откриването ще бъде до края на август, а Рашидов се надява, че премиерът ще може да се похвали и пред председателя на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу.

Той се надява, че до 30 август всички заедно ще могат вече да се порадват на един хубав площад в София.

Министърът държеше да каже, че преди три години не е имало тема „археология" и тя се е възродила в сегашното управление. По думите му сега се говори за археология в цяла България и по морето, и за долината на тракийските царе, която според него е „уникално, по хубаво, отколкото в Египет".

„Тя е много хубава държава България. Ако всяка година, всяко правителство беше разкривало по един обект, сега щяхме да имаме 30 или 40 обекта разкрити. Явно, че това не е било приоритет и никой не е искал да го прави", констатира Рашидов.

Той сподели и щастието си, че „вече имаме главен археолог като Симеон Дянков, това значи, че има отношение към това, което става. Казвам го като една шега, но в тази шега има много истина".

Министърът прогнозира, че бъдещето на България е „едно модерно земеделие и един културен туризъм".

Той „открехна и журналистите", че колегата му в Турция е споделил, че в бюджета му влизат 23 млрд. лв от културен туризъм, а от туризъм 28 млрд. лв.

Рашидов посочи, че това е първото българско правителство, което направи национална карта за развитие на културния туризъм.

След като обясни как ще изглежда комплексът, министърът застана в една от строящите мозайки и сподели: „Аз съм много щастлив от себе си и мога още утре да си отивам! Свърших си работата".

#Вежди Рашидов #министър на културата #Сердика #метро #София #Бойко Борисов #премиер #БСП #Европа #Жозе Мануел Барозу #Европейската комисия #България #Египет #Турция

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Култура
Последно от Култура

Всички новини от Култура »