Млад фермер разширява почти 4 пъти овощните си градини с финансиране по подмярка 6.1

Млад фермер разширява почти 4 пъти овощните си градини с финансиране по подмярка 6.1
МЗХГ
A A+ A++ A

Преди 3 години Тодор Ангелов от кюстендилското село Жабокрът получава одобрение на бизнес проекта си по мярка 6.1 „Стартова помощ за млади земеделски стопани“ и инвестира парите в малкото си стопанство. „В началото започнахме да работим с 15 дка череши, 7 дка малини и 2 дка ягоди. С толкова малко декари обаче няма рентабилност“, уточнява фермерът и затова разширява стопанството. В момента отглежда 60 дка малини в землищата на селата Жабокрът и Гюешево. Поддържа и 5 дка ягоди. В района на село Соволяно той има и 23 дка череши. „Отглеждането на ягоди и череши е трудоемко, защото двете култури дават плод по едно и също време и ни се струпва много работа наведнъж. След тях от края на юли и началото на август идва ред на малините и после берем само тях“, обяснява стопанинът.

Тодор е от онези млади фермери в България, които търсят съветите на специалистите в Националната служба за съвети в земеделието (НССЗ) не само за да получи готов бизнес план, но и защото иска да отглежда по-добре овощните си градини и да реализира успешно готовата продукция.

„Експертите ме посъветваха какво да правя, какви документи да приготвя, кои ми липсват и къде да ги подам. През цялото време ме насочваха. Тази година имахме второ плащане и пак трябваше да представим много документи. Отново те ми помогнаха изцяло“, разказва младият човек. Той е доволен, че специалистите от службата са му посочили какво трябва да направи, за да се развива успешно.

Тодор е решил да се занимава с биопроизводството. Тази дейност е голямо предизвикателство, затова той очаква в бъдеще да се срещне със сериозни трудности. „Хубавото в нашия случай е, че имаме трайни насаждения, при които инвестицията първоначално е много голяма, но след време ще се възвърне“, допълва с надежда Тодор Ангелов, за когото земеделието не е само предизвикателство, а призвание.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Земеделие
Последно от Земеделие

Всички новини от Земеделие »