От 2000 до 2018 г. 753 европейци загинали от атентати

От 2000 до 2018 г. 753 европейци загинали от атентати
A A+ A++ A

В Париж беше представено изследване на тероризма в ЕС, публикувано по инициатива на испанската европейска депутатка Майке Пагасауртундуа. Изследването включва списък на 753 души, станали жертва на терористични атентати на територията на ЕС в периода 2000-2018 г. То е наречено "Бяла и черна книга на тероризма в Европа" и включва в списъка на жертвите на тероризма и гражданите на ЕС, които са били убити при прояви на тероризъм извън границите на съюза в същия времеви период, било то туристи, работници, хуманитарни служители, журналисти, членове на въоръжените сили (общо 1115 души).

Данните показват, че като цяло в изследвания период са убити общо 1868 души на възраст от една до 90 години. Списъкът на жертвите на тероризма в ЕС и на европейските жертви на тероризма извън пределите на блока е изготвен с помощта на Френската асоциация на жертвите на тероризма. Повечето от хората в списъка са жертви на джихадисткия тероризъм (91,1 процента или 1703 души). 111 души са жертви на националистическия тероризъм. Тероризмът на крайната десница и крайната левица е отнел живота на респективно 14 и 13 души. За близо 30 души произходът на терористичния акт остава неизвестен или отговорност за него не е поета. 
В книгата освен имената на жертвите фигурира тяхната възраст, националност и професия. Съобщават се датата, мястото и видът на терористичния акт, на който те са станали жертви, вкл. какво оръжие е било използвано при него.
"Забвението е най-страшното нещо" и тази книга е "начин да си спомним" за тези хора, казва Елизабет Пелсе, френски междуведомствен представител, натоварен с въпросите за подпомагането на жертвите на атентати. "Убитите са само върхът на айсберга. Нека не забравяме, че има физически и психологически травмирани хора, които са около 10-20 души на всеки убит", допълни тя.
Испания е най-засегната от тероризма в гореспоменатия период (268 жертви), следвана от Франция (263 жертви). Ако към това се добавят и французите, убити извън пределите на ЕС, това прави 379 френски жертви.
Испания и Франция са също така двете страни от ЕС, в които са били извършени най-мащабните атентати в съюза през последните 18 години - този от 11 март 2004 г. в Мадрид (191 жертви), извършен от радикални ислямисти, и този от 13 ноември 2015 г. в Париж (121 жертви), за който отговорност пое Ислямска държава.
В книгата се съдържа и "карта на тероризма в ЕС от гледната точка на жертвите". Тя включва графики, проследяващи еволюцията на тероризма през годините, вида на атентатите и типа на тероризма.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"