В американския Сенат призоваха за борба срещу дезинформацията за ваксините

В американския Сенат призоваха за борба срещу дезинформацията за ваксините
A A+ A++ A

По време на изслушване в американския Сенат експерти и застъпници на имунизациите заявиха, че е необходимо да се направи повече за борба с разпространението на невярна информация по темата. Изслушването бе на фона на епидемия от морбили в САЩ. Към момента властите са регистрирали 206 случая на заболяването в 11 щата. По-голямата част от случаите са в щатите Ню Йорк, Илинойс и Вашингтон. 

Пред здравната комисия в Сената се изказа 18-годишният Итън Линденбъргър от Охайо. Той стана популярен в американската преса като момчето, което се ваксинира, въпреки убеждението на майка си, че ваксините са вредни. Линденбъргър наблегна над важността от разпространението на фактическа информация в обществото:

“За борба с епидемия от предотвратимите болести, според мен, информацията заема челно място.”  

Останалите участници също говориха за опровергаването на конспиративни теории, като педиатърът Джонатън МакКълистър категорично заяви, че към момента няма “абсолютно никакви доказателства”, че ваксините причиняват аутизъм.

В статия от миналия месец "Вашинтон Пост" посочва, че антиимунизационното движение събира привърженици онлайн с драматични истории, които залагат на сензацията, като тези истории се радват на по-голяма популярност от сухите факти. Изданието допълва, че в Щатите сега под увеличаващия се обществен натиск, уеб сайтове, които са давали платформа на подвеждащи твърдения, правят промени и блокират невярно съдържание.

В Америка родители могат да прилагат лични, философски и религиозни убеждения да избягват имунизация на децата си, но някои щати обмислят премахване на подобни привилегии.  

По този повод по време на изслушването в Сената във вторник сенаторът-републиканец Ранд Пол каза, че вярва, че ползите от ваксините са по-големи от вредите, но не приема идеята за намеса на правителството. Той допълни:

“Грешно е да кажем, че ваксините не крият рискове. Дори правителството признава, че има случаи на деца, пострадали от ваксини...Така че все още не мога да се откажа от свободата в името на фалшиво усещане за сигурност.”

Световната здравна организация e включила избягването на ваксини като една от 10-те глобални заплахи за 2019 г.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »