И президентът разкритикува кабинета за замразените цени на 10 стоки

И президентът разкритикува кабинета за замразените цени на 10 стоки
Цените на хранителните стоки в световен аспект растат и то драстично и в този смисъл България не може да избегне тази тенденция, каза Росен Плевнелиев. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

След опозицията и президентът разкритикува правителството за замразяването на цените на десет стоки от първа необходимост.

„Цените не могат да се свалят със споразумение с няколко вериги, а със създаване на конкурентна среда, в която ще има честно състезание между доставчици и производители. Само така пазарът сам доказано ще постигне една разумна пазарна поносима цена," каза в Пловдив Росен Плевнелиев, цитиран от „Фокус".

Действието на българското правителство да подпише споразумение с няколко вериги за няколко стоки, дори и такива от първа необходимост, не би имало дългосрочен положителен ефект, посочи държавният глава.

Той припомни, че в миналото са правени немалко подобни опити и нито един от тях не успявал.

Преди ден дясната и лявата опозиция в парламента също критикуваха правителството за споразумението с търговските вериги.

От ДСБ се обявиха за смяна на икономическия екип на кабинета, СДС даде 10-дневен срок на правителството да спре безумния контрол на цените, който убива малкия бизнес или ще сезира Европейската комисия за създаване на нелоялна конкуренция.

От БСП прогнозираха, че след тримесечния мониторинг ще има нов скок на цените.

„Цените на хранителните стоки в световен аспект растат, и то драстично и в този смисъл България не може да избегне тази тенденция," каза Росен Плевнелиев.

Според него важното е, че световният тренд на нарастване на цените на селскостопанската продукция и на храните ще бъде дългосрочен факт. България може да се позиционира по пътя на печалбите на тази разрастваща се световна индустрия.

Росен Плевнелиев се спря и на тенденцията в следващите 20 години на планетата да се родят още 2 млрд. души, които също ще искат да ядат.

„Това означава една огромна индустрия с още по-голяма перспектива. България вместо да изнася суровото зърно, може да работи и търси инвестиции в изграждането на фабрики за храни. Тогава именно добавената стойност ще остава в държавата и ще имаме по-разумна себестойност," посочи президентът.

Държавният глава добави, че България сега произвежда 10 пъти по-малко месо спрямо производството преди 20 години.

10 пъти повече е вносът на домати и краставици отколкото износът им. Според Плевнелиев тези трендове могат да се обърнат. Тогава в България ще има едно истинско ценообразуване, базирано не на внос и на търговски вериги, а на производство, каза още той.

#замразени цени #Росен Плевнелиев #Мирослав Найденов #зърно #търговски вериги

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Търговия
Последно от Търговия

Всички новини от Търговия »