Гвардията на Тенеси ще обучава български военни в антитероризъм

Гвардията на Тенеси ще обучава български военни в антитероризъм
Министърът на отбраната Аню Ангелов се срещна с генерал-адютанта на Националната гвардия на щата Тенеси - САЩ генерал-майор Тери „Макс" Хейстън в резиденцията Евксиноград. Снимка: МО
A A+ A++ A

Български военнослужещи ще преминават на ускорено обучение по антитерористични програми на Националното бюро на гвардията на САЩ.

Това договори министърът на отбраната Аню Ангелов с генерал-адютанта на Националната гвардия на щата Тенеси - САЩ генерал-майор Тери „Макс" Хейстън по време на срещата им във Варна във вторник, предаде БГНЕС.

Тема на разговора беше разширената програма за сътрудничество между Министерството на отбраната и Националната гвардия на щата Тенеси -САЩ.

Министър Аню Ангелов и генерал-майор Тери „Макс" Хейстън обсъдиха предложената подкрепа на Агенцията за управление на извънредните ситуации в Тенеси за изграждането на Центъра за управление на кризи на НАТО у нас.

За целта от американска страна ще бъде определен офицер, който ще координира съвместната работа между Министерството на отбраната и агенцията.

По време на разговорите беше дискутирано и предстоящото съвместно обучение на Националната гвардия на щата Тенеси-САЩ със Сухопътните войски, което ще се проведе на полигон „Ново село" през юни 2013 г.

В срещата участваха посланикът на САЩ у нас Н. Пр. Джеймс Уорлик, заместник-министърът на отбраната Августина Цветкова, началникът на Политическия кабинет на министъра на отбраната Йордан Божилов, директорът на служба „Военна полиция" бригаден генерал Данчо Дяков и командирът на Военноморските сили контраадмирал Румен Николов.

По време на работното си посещение у нас военната делегация от Националната гвардия на щата Тенеси-САЩ ще посети в Шумен факултет „Артилерия, ПВО и КИС" на Националния военен университет „Васил Левски", както и полигон „Ново село".

Програмата за партньорството на България с Националната гвардия на щата Тенеси започва по инициатива на Националното бюро на гвардията на САЩ през 1993 г.

Мероприятията за двустранното сътрудничество с щата Тенеси се явяват част от програмата „Военни контакти" между МО на България и ЕК на ВС на САЩ.

През последните няколко години акцентът на сътрудничество с Националната гвардия на щата Тенеси-САЩ се поставя върху задълбочаване и разширяване на взаимодействието със Съвместното командване на силите, Сухопътните войски и служба „Военна полиция".

Подразделения от Националната гвардия на щата Тенеси-САЩ са провеждали редица учения на територията на страната, като са оказвали и хуманитарна подкрепа в различни райони на България.

През тази година, в началото май, на полигон „Ново село" се проведе съвместно военнополицейско учение „Отвъд хоризонта" с военни полицаи от щата Тенеси.

Целта на съвместното учение беше да се усъвършенстват практическите умения на военните полицаи при провеждането на операции по ликвидиране на последствията от бедствия и аварии, както и да се подобри взимодействието между служба „Военна полиция" и Главна дирекция „Охранителна полиция" – МВР.

В края на учението беше дадена оценка на бойната готовност на рота Военна полиция по стандартите на НАТО (CREVAL).

#Аню Ангелов #антитероризъм #Тери „Макс" Хейстън #Тенеси #САЩ #Джеймс Уорлик

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Отбрана
Последно от Отбрана

Всички новини от Отбрана »