Беларус експулсира всички дипломати на Швеция

Беларус експулсира всички дипломати на Швеция
На 4 юли малък самолет изхвърли във въздуха около 800 плюшени мечета с надписи, приканващи Беларус да зачита гражданските права и свободи. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Беларус експулсира всички шведски дипломати, пет дена след като бившата съветска република изгони от страната посланика на скандинавската държава, съобщиха властите в Стокхолм.

„Президентът Александър Лукашенко изхвърля всички шведски дипломати от Беларус. Страхът му от човешките права достига нови висоти," обяви в Туитър външният министър Карл Билд, цитиран от АФП и БГНЕС.

Информацията бе потвърдена и от МВнР в Стокхолм.

„Открихме тази сутрин," разкри говорителят на министерството Андерс Йорле.

„Казват, че ще затворят посолството си в Стокхолм и че ние, в Швеция, ще трябва да приберем дипломатите си вкъщи," отбеляза той.

През изминалата седмица Карл Билд съобщи, че посланик Щефан Ериксон, който зае поста в Минск през 2008 г., е бил експулсиран заради срещите му с белоруски опозиционери.

В отговор Стокхолм настоя незабавно, че няма да приеме евентуален нов посланик на Беларус, който да замени напусналия позицията си дипломат.

Швеция освен това анулира разрешителните за пребиваване на двама белоруски дипломати, които бяха помолени да напуснат пределите на страната.

На 4 юли малък самолет, пилотиран от двама шведи, излетя от Литва и навлезе без разрешение в беларуското въздушно пространство.

По време на полета край град Иванец и столицата Минск от въздуха бяха хвърлени около 800 плюшени мечета с надписи, приканващи Беларус да зачита гражданските права и свободи.

После самолетът безпроблемно се върна в Литва, а след това излетя за Швеция. Отговорност за акцията пое шведска пиар агенция.

Беларуските власти уволниха началниците на граничните войски и на противовъздушната охрана. Президентът Александър Лукашенко се закани, че следващи такива провокации ще бъдат спирани с всички възможни средства, вкл. и с оръжие.

#Беларус #Швеция #дипломация #Стокхолм #Карл Билд #Щефан Ериксон #Александър Лукашенко #Минск #плюшени мечета

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници