Аптека подвеждала клиентите си за размера на отстъпките на лекарства

Аптека подвеждала клиентите си за размера на отстъпките на лекарства
Pixabay
A A+ A++ A

Аптека е заблуждавала клиентите си, че спестяват повече от двойно спрямо реалния размер на отстъпката на лекарства с намаление. Заблудата идва от това, че посоченият от търговеца процент е изчисляван на база определената по закон пределна цена на медикаментите, а не въз основа на реалната им цена, на която по принцип те се продават в този обект. Нелоялната практика е установена и забранена от Комисията за защита на потребителите (КЗП), а впоследствие и потвърдена от ВАС, съобщи Димитър Маргаритов по „Дарик” радио.

„Има определени групи лекарства, за които съгласно закона са въведени пределни цени, на които те могат да бъдат продавани. Всичко това е нормативно уредено. Има и органи към Министерството на здравеопазването, които следят за прилагането на тези нормативи”, обясни Маргаритов.

„Случаят, на който ние се натъкнахме, е много показателен при обявяване на отстъпка за цената на дадено лекарство, включено в този списък”, коментира Маргаритов. При своята проверка по повод постъпила жалба КЗП установява, че посочената отстъпка е изчислена на база пределната цена, която се съдържа в съответния норматив, а не на база реалната цена на която е продавана стоката. „Така всъщност се оказва, че вместо спестената сума да е 18,80 лв., както търговецът твърди, тя всъщност е 8,50 лв., което означава, че потребителят е бил заблуден”, обясни още председателят на КЗП.

„Винаги - казвали сме го и по повод кампаниите за празнични намаления, промоции и т.н., търговецът трябва да изчислява намалената цена спрямо цената, на която реално е продавал стоката и то поне в продължение на 30 дни. Това важи както за първоначалните намаления, така и за случаите, в които впоследствие от намалената цена се намалява още, без да се сборува механично процентът”, напомни Маргаритов. И подчерта, че е важно потребителите да получават максимално коректна информация, въз основа на която да направят своя избор.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Търговия
Последно от Търговия

Всички новини от Търговия »