ЕС: Гърция изостава с реформите

ЕС: Гърция изостава с реформите
A A+ A++ A

Гърция не е постигнала достатъчно напредък в реформите, договорени миналата година, за да получи бонус от еврозоната от 750 млн. евро, но все още може да завърши промените, преди финансовите министри на блока да обсъдят въпроса на 11 март, съобщава Европейската комисия, цитирана от БГНЕС.

Гърция постигна споразумение за облекчаване на дълга с кредиторите от еврозоната през юни миналата година, за да продължи реформите дори след приключването на третата програма за спасяване през август. Задачата на Комисията е да наблюдава напредъка на реформите.

В замяна на това Атина ще получава по 750 милиона евро на всеки шест месеца. Парите са част от около 4,8 млрд. евро печалби от гръцки облигации, държани от еврозоната, които ще бъдат върнати на Атина до средата на 2022 г. и от отказ от увеличаване на лихвения марж на част от заемите в еврозоната.

"Що се отнася до Гърция, вторият доклад за засилен надзор показва значителен напредък, но също така и някои области, в които са необходими по-нататъшни усилия. Призовавам властите да ги приключат навреме за следващата Еврогрупа", заяви европейският комисар по икономическите въпроси Пиер Московиси в изявление.

Има 16 различни реформи на различни етапи на завършване, но ключовите са свързани с разчистването на просрочените правителствени задължения - въвеждането на първична здравна система и централизираните обществени поръчки за здравеопазване и правната рамка за разрешаване на необслужваните кредити, по-специално закона за несъстоятелност на домакинствата, съобщи в. „Катимерини“.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"