400 души гасят пожара в Белица, изпепелил 1000 дка

400 души гасят пожара в Белица, изпепелил 1000 дка
През нощта в района работиха дежурни групи и се предотврати развитието на пожара към околните села. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Над 400 души участват в гасенето на пожара в община Белица, който бушува от 13:00 часа във вторник в района на село Бабяк.

През нощта в района работиха дежурни групи и се предотврати развитието на пожара към околните села. Два хеликоптера тази сутрин отново се включиха в гасенето, съобщиха от пресцентъра на МВР.

310 пожара погасиха през последното денонощие екипите на „Пожарна безопасност и защита на населението". 47 от тях са причинили материални загуби.

Предпоставка за възникването на пожарите, особено на тези в горски територии, са изключително високите температури и човешката небрежност.

В сряда сутринта бяха подменени групите, които цяла нощ работиха по ограничаването на пожара в община Белица.

Пожарът обхвана над 1000 декара в районите на селата Бабяк, Гълъбово и Лютово. След като се включи в гасенето и летателната техника, пожарът вече е низов.

Още от 05.30 часа в сряда на терена работят над 400 човека - пожарникари, работници от горското стопанство, военнослужещи и доброволци.

Силите са разпределени по фронтовете на пожара, а за да се спре развитието на огнената стихия се правят просеки от тежки верижни машини.

Организацията и дейностите по овладяването на пожара се координират от щаб под ръководството на заместник-областния управител на Благоевград.

Пожарът в община Мъглиж е локализиран, доизгасяват се отделни огнища. Оставени са групи за наблюдение в районите на изгасените вече горски пожари в общините Джебел, Хасково и Перник.

#пожар #Белица #Бабяк #Благоевград

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Околна среда
Последно от Околна среда

Всички новини от Околна среда »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"