Нова измама плъзна в интернет

Нова измама плъзна в интернет
A A+ A++ A

Нови измами в интернет. Поръчваш скъпи стоки за няколкостотин лева, а получаваш гривни, пръстени или шалчета за няколко долара.

В складовете на един от големите куриери всеки ден хиляди пратки тръгват към потребителите в страната. През последните седмици част от потребителите останаха неприятно изненадани. И вместо поръчаните от тях пратки останаха с празни ръце, или с почти празни. Въпреки че са платили за тях, 75% от жалбите в ЕПЦ са именно след покупки в интернет. Те са осъществени през сайтове-фантоми, социалните мрежи или от маркетплейсове. Част от тях - регистрирани в Китай или някоя екзотична дестинация.

Млада жена попада в капана на мошениците през интернет. Влязох в сайта – видях, че имат много добри цени на продуктите. Харесах си едно зимно яке, закупих си ботуши, обувки и финално едни маратонки. 530 лв. беше стойността на поръчката ми, каза потърпевшата пред Нова телевизия.

За марковите стоки жената плаща още при поръчката - през сайта на онлайн търговеца. Доставката обаче се забавя с месеци. До миналата седмица, когато пратките пристигат, но не със стоките, които потърпевщата очаква.

Тя не е единствената излъгана. Само за последните седмици сигналите за подобни измами в Европейския потребителски център, растат. Схемата при всички е една и съща. Потребителите си поръчват най-често маркови дрехи и обувки, а вместо това получават различни стоки – гривнички, пръстени, цвички, очила – от няколко долара – много често върху тях седи и цената, заяви Игнат Арсенов от Европейския потребителски център.

Именно така търговецът доказва, че пратката е доставена. А потребителят остава не само с празни, но и с вързани ръце.

Най-често няма шанс да намерим търговеца – получаваме стока, която не е обозначена по никакъв начин – не знаем какво получаваме: стока-менте или друг предмет, който няма нищо общо с нашата поръчка. Много често зад тези електронни магазини не стои някоя голяма фирма, а стои физическо лице, което има за цел да се крие максимално бързо зад различна държава, различна самоличност, каза експертът по киберсигурност Александър Ненов.

При схемата – мнимите търговци ни привличат с атрактивни предложения, на ниски цени, насочени конкретно към нас. Преди това ни проучват подробно - какво разглеждаме и купуваме в интернет. Привличат ги евтините цени – всичко е намалено. Това е друга индикация – няма такъв търговец, на който всички стоки на сайта да имат намаление. Става чрез социалните мрежи – чрез реклама, които ни следят с т.нар. "бисквитки" – или с изскачащите прозорци на мобилните ни телефони и ние попадаме "случайно" на тези сайтове", заяви Арсенов.

Имат много ясно таргетиране към съответната аудитория, например - мъже над определена възраст, жени над определена възраст. Ние влизаме в сайта и откриваме атрактивни за нас приложения, които са нашата любима марка, защото вече сме харесали страницата на тази марка, каза Ненов.

Според онлайн търговците в България подобни измами пречат и на имиджа на коректните електронни магазини. Тези практики създават недоверие в потребителите – и дори да не се откажат от пазаруване онлайн – са много по-критични – увеличава се обслужването на клиент, а за да го убедиш, че си истински – забавя развитието на онлайн продажбите, заяви Любомир Русанов от Българска Е-комерс Асосиация.

Кои сайтове са фантоми - можем да разпознаем по дизайна на самия онлайн магазин. Обикновено такива сайтове за измами са откраднали съдържание и копират визия, но често не са изпипани визуално. Има грешки, размествания, които правят впечатление, добави Русанов.

Проверяваме и дали сайтът съдържа задължителната по закон информация за търговеца. За да сме сигурни, че не става дума за фалшив сайт, трябва да следим и за задължителни защити в домейна на онлайн магазина.

Ако се съмняваме – можем да проверим и за мнения или оплаквания на други потребители в интернет форумите. А за Мария единствен изход остава да оспори плащането.

При картовите плащания има гаранция и можем да оспорим едно плащане по редица причини. Потребителят на първо място трябва да се свърже с банката, която му е издала картата и да се уведоми как да оспори плащането. Плащането може да е оспорено и ако доставените стоки като качество, не отговарят на поръчаното или ако има разминаване в сроковете на доставка. Процедурата се нарича charge back – "оспорване на плащане". Първо трябва да сме сигурни за точната причина за оспорване на плащане и в документацията да се посочи вида на оспорване – нужен е доказателствен материал, който да се предостави, каза експертът по картови плащания Ваня Манова.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Търговия
Последно от Търговия

Всички новини от Търговия »