Борисов в Египет: В отношенията ни с арабските държави трябва да има максимален баланс

Борисов в Египет: В отношенията ни с арабските държави трябва да има максимален баланс
A A+ A++ A

Независимо от диаметриално противоположните мнения за арабските страни, те все пак са важен фактор - спомняте си Арабската пролет, огромната миграционна вълна. Ето защо те са наш партньор. Това каза премиерът Бойко Борисов минути преди Първата сесия на Срещата ЕС-ЛАД в Шарм Ел-Шейх, Египет.

Отношенията ни с арабските държави са такива, че да има максимален баланс и взаимен интерес. Ще поработим днес и по тази тема и се надяваме в следвашите месеци да правим още двустранни срещи, допълни Борисов. 

Премиерът припомни, че се е срещал с президента на Египет Абдул Фатих Ал Сиси още през 2015-та година, докато е бил гл. секретар на МВР и оттогава да изградили добри приятелски отношения. "Срещнахме се и в ООН и поддържаме телефонен контакт от тогава", поясни още той.

Признание за Египет е тук сега да е почти целият европейски съвет, заяви премиерът. Аз работих много за това. Действаме интензивно, време е тези двустранни срещи да дадат резултат. Има огромен интерес от тяхна страна към нас, допълни Борисов. 

Успях да изградя такива отношения, че с противници като Турция и Египет да сме еднакво добре, както и с противници като САЩ и Русия, Косово и Сърбия, заяви в заключение той. Когато се прегръщаш с президента на Египет, трябва да иимаш също така добри отношения и с президента на Турция, поясни Борисов.

 

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Външна политика
Последно от Външна политика

Всички новини от Външна политика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"