Масови проверки на производители и търговци на зърно в цяла България

Масови проверки на производители и търговци на зърно в цяла България
Министърът на земеделието и храните д-р Мирослав Найденов обяви на пристанище Варна началото на масови проверки на търговията със зърно. Снимка: МЗХ
A A+ A++ A

Масови проверки на производителите и търговците на зърно започват в цялата страна, обяви министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов на пристанище Варна Запад.

В проверката ще се включат Министерството на земеделието и храните, Национална агенция за приходите, Икономическа полиция, транспортното министерство.

Надзорът ще бъде на Министерство на финансите, а разпореждането е дошло от премиера Бойко Борисов, предаде „Фокус".

„Целта е да се провери кой плаща данъци и да се предотврати източване на ДДС по тази линия," добави Мирослав Найденов, според когото проверките започват от Варна и ще обхванат цялата страна.

„Ще се проверяват кораби, ТИР-ове и всички по веригата. Измамите от този тип нанасят щети на републиканския бюджет за милиони левове," обясни министърът.

Въпреки че не отговори категорично дали по веригата има организирана престъпна група за укриване на средства, Мирослав Найденов посочи, че данните и анализите, които има от НАП, са, че в тази сфера „има ощетяване на държавния бюджет".

524 000 тона зърно са изнесени от началото на жътвата. 90% от този износ е бил за Европейския съюз, а останалите 10% за Близкия изток. В момента реколтата възлиза на 4,1 млн. тона зърно, информира министърът и увери, че засега не се забелязва увеличение на цената на хляба.

За реколтата от грозде и цената на виното той посочи, че още е рано да се правят прогнози, макар че сушата оказва негативно влияние върху добивите, предаде БТА.

В понеделник председателят на УС на Асоциацията на производителите, търговците и вносителите на спиртни напитки Бранимир Ботев прогнозира, че ще се вдигне цената на алкохола заради проблемната реколта и по-високите цени на горивата.

#Мирослав Найденов #зърно #хляб #ДДС #укриване на данъци #реколта

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Земеделие
Последно от Земеделие

Всички новини от Земеделие »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"