Оръжейната индустрия иска среща с министрите на отбраната и на икономиката

Оръжейната индустрия иска среща с министрите на отбраната и на икономиката
A A+ A++ A

Трябва да бъде създадена дългосрочна стратегия за развитие на отбранителната индустрия у нас, каза в „Неделя 150“ на БНР акад. Стефан Воденичаров - съпредседател на Сдружение “Българска отбранителна индустрия" (СБОИ).

Сдружението и ръководствата на КНСБ и КТ „Подкрепа“ поискаха среща с министъра на икономиката Емил Караниколов и министъра на отбраната Красимир Каракачанов, за да бъде обсъдена визията на държавата за участието на военнопромишления комплекс в модернизацията на армията.

Акад. Воденичаров обясни: "Няколко са нещата, които искаме да дискутираме с двамата министри. Първо - участие на отбранителната индустрия в трите програми за модернизация на българската армия; създаване на условия и финансиране за научно-изследователската работа и подготовката на кадри за отбранителната индустрия; въпросът за иновациите и въпросът за военновременните запаси. Трябва да има дългосрочна стратегия за развитието на отбранителната индустрия. Във фонд „Научни изследвания“ и фонд „Иновации“ няма специални направления, свързани с отбранителната индустрия. Даже и ЕС преди две години разбра, че не може да помага всичко друго, без изследванията за сигурността, но в България още тези неща не са настъпили. Трудно беше направен и колежът за образование в областта на отбранителната индустрия в Казанлък. Подготовката на кадри в много области в България вече не се извършва. Не можем непрекъснато да излизаме като представители на България на световния пазар с едно много добро реноме, а да нямаме  подготвените, кадри които да създават новите продукти. Ние сме и може би една от малкото държави, които на световни изложения с национален щанд".

Воденичаров изтъкна, че фирмите, които обвиняват СБОИ в преследване на частни интереси са само тези, подчинени на Министерство на икономиката. Членове на сдружението в момента са 18 дружества. ТЕРЕМ, която е държавна, остава член на СБОИ. Тя е на подчинение на Министерство на отбраната.

Воденичаров не е имал контакт с министъра на икономиката Емил Караниколов. „Опитахме се да установим контакт, не можахме да го установим“.

Според Воденичаров е необходима нова цялостна стратегия за развитието на отбранителната ни индустрия.

Академикът е бил впечатлен от щанда на Сърбия на изложение в Абу Даби и сръбските бронетранспортьори, които са от типа, който България иска да купи.

Той отчете, че през изминалата година има спад „в някои определи области“ на продажбите на оръжие, но е оптимист след разговорите в Абу Даби.

Традиционните за България пазари в момента развиват собствена отбранителна индустрия, изтъкна той. „Което означава, че ние трябва да вложим средства в иновации, за да вървим напред с нови, ефективни изделия. Това е бъдещето“.

„Смятам, че нещата в индустрията ще вървят добре. Проблемът е в развитието на нови видове изделия и въпросът с кадрите - това са тежките въпроси, които стоят пред нас“, обясни ученият, който е категоричен, че голяма част от приватизираните военни предприятия са били „спасени от хората, които поеха ангажимента да ги приватизират“.

Воденичаров има над 40 изделия, приети от НАТО. На последното изложение от българска страна е представил първата в света система за заглушаване на подводни комуникации и устройство, което пробива 100 милиметра броня на 60 метра разстояние.

„Другите фирми също показаха уникални неща. Наистина българите са много изобретателни и трябва да бъдат подпомагани, да не им се пречи да развиват своята дейност“, каза Воденичаров.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"