Горивата пак тръгнаха нагоре

Горивата пак тръгнаха нагоре
A A+ A++ A

Цените на горивата у нас отново тръгнаха плавно нагоре, като в рамките на месец цената на бензина и дизела скочи средно с 9 стотинки за литър, сочи проверка на Dnes.bg в специализирания сайт fuelo.net.

Най-масовият бензин А95 се търгува средно за 2,03 лева за литър, което е скок с 9 стотинки за последния месец. Същото повишение има и при дизела, който се продава средно за 2,23 лева за литър. При пропан-бутана повишението е с 6 стотинки за последните 30 дни.

Областите Габрово, Добрич и Русе са местата, където горивото е най-евтино в момента. В Габрово и областта бензинът струва 2,01 лева за литър, а дизелът – 2,20, което е с 2-3 стотинки по-евтино от средното за страната.
София е точно по средата на класацията, като в столицата литър бензин се търгува средно за 2,02 лева за литър, дизелът – 2,22 лв, а пропан-бутанът – 0,97 лв.

Областите с най-скъпи горива са Плевен, Търговище, Кюстендил и Видин. В най-северозападната област на страната А95 струва 2,06 лева за литър, а дизеловото гориво – 2,26.

Както е известно, от 1 април 2019 г. всички касови бележки, които получаваме за заредено гориво на бензиностанциите, ще са по-подробни. Целта е крайният потребител да бъде информиран за това каква част от платената от него сума за закупените течни горива представлява косвени данъци, както и каква е продажната стойност на горивата и стойността на тяхното придобиване от търговеца. Това гласят последните промени в Наредба Н-18 за регистриране и отчитане чрез фискални устройства на продажбите в търговските обекти, изискванията към софтуерите за управлението им и изисквания към лицата, които извършват продажби чрез електронен магазин.

Съгласно новите изисквания при продажба на течни горива във фискалния бон, издаван на бензиностанциите, ще трябва да е отпечатана на отделни редове по вид гориво и информация за размер на ДДС за продаденото/зареденото гориво; размер на акциза за продаденото гориво; продажна цена на горивото без акциз и без данък върху добавената стойност (нето стойност) и покупна цена на горивото без акциз и без ДДС (покупна стойност).

От НАП обръщат внимание, че разликата между крайната продажна цена и покупната му цена не трябва да се възприема като печалба за търговеца, тъй като в този марж се включват и други разходи на съответната бензиностанция за продажбата на горивото - заплати, обучения, сервиз и други.


Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"