10% от населението в България – с ТЕЛК, рекордьори в Силистра

10% от населението в България – с ТЕЛК, рекордьори в Силистра
A A+ A++ A

Около 700 000 души у нас са с ТЕЛК, което е около 10% от населението, а през 1989 г. те са били само около 2,5%. Областта рекордьор по брой отпуснати инвалидни пенсии пък е Силистра. Това стана ясно по време на изслушването на вътрешния министър в парламента Младен Маринов във връзка с разследванията за фалшивите ТЕЛК-ове.

МВР шефът разясни, че се работи по множество сигнали, в които общопрактикуващи лекари издават документи с невярно съдържание, с цел да се изплащат инвалидни пенсии. В престъпната схема винаги имало и посредници. Основните суми за подкуп за ТЕЛК-ове варирали от 600 до 2500 лв., като сумата се определя в зависимост колко човека участват във веригата.

Около 30% от населението в Силистра ползват инвалидна пенсия, което отрежда и челното място на областния град в тази класация. След него са Враца, Габрово, Разград, Монтана, Перник, Плевен, Кюстендил, София-област и Ловеч.


Маринов посочи и някои от най-фрапантните случаи на фалшиви ТЕЛК-ове. Той даде за пример двамата братя от Плевен, които уж имат 100% слепота, но пък шофират. Заради фалшивите ТЕЛК-ове единият получил от държавата 26 000 лева, а другият - 41 000 лева. В Силистра пък имало много пациенти, които не можели да посочат от какво точно са болни и как са лекувани. Маринов посочи и случай, в който лекар от Търговище е поискал 200 лева подкуп за издаване на ТЕЛК и вече има постановена присъда за това.

"Наистина случаите са фрапиращи, защото става въпрос за използването на един ресурс, който е предназначен за хора в неравностойно положение, който не стига до тях. Може би трябва да се мисли за външен контрол в системата. Такава система, която да маркира и да светва при установяване на несъответствие в процентите. Виждате, че има области, където процентът на инвалидност е много висок, а в други, където е нисък, което говори за проблем", коментира Маринов.

Шефът на депутатите от ГЕРБ Цветан Цветанов поздрави МВР за работата по случаите с фалшивите ТЕЛК-ове и настоя, че тя ще доведе до сериозен превантивен ефект. По думите му ако се спрат злоупотребите с инвалидните пенсии, ще се осигурят и повече средства в бюджета за тези, които наистина се нуждаят.

Цветанов не пропусна и да разкритикува червената опозиция за отсъствието й от пленарната зала.

"БСП отсъстват от важното за обществото изслушване за фалшивите ТЕЛК-ове, но те участват и могат да генерират достатъчно фалшиви новини във всяка секторна политика", отсече вторият в ГЕРБ.


Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Криминални
Последно от Криминални

Всички новини от Криминални »